Buffett under hård press från förvaltarjätten

Uppdaterad: 07 maj 2021Publicerad: 07 maj 2021
Buffett hård press
Investeraroraklet Warren Buffett är under hållbarhetspress från Blackrock. (Foto: TT)

Blackrock sätter nu tryck på Wall Street-legendaren Warren Buffet och hans investmentbolag Berkshire Hathaway att bli mer tydlig i hållbarhetsarbetet.

ANNONS
ANNONS

Blackrock, världens största fondförvaltare, kräver att portföljbolagen förstärker ESG-rapporteringen och gör ingen undantag för Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway, skriver Di.se med hänvisning till Wall Street Journal.

Blackrock uppges förvalta enorma motsvarande 7 000 miljarder kronor och fäster allt större vikt vid tydliga klimatstrategier.

Det var i samband med helgens årsstämma för Berkshire Hathaway som det stod klart att hållbarhetspressen ökar på Buffetts investmentbolag från Blackrock.

Fondbjässen röstade då för två aktieägarförslag som tvingar Berkshire Hathaway att redogöra för hållbarhetsarbetet i alla verksamheter i konglomeratet.

Blackrock anser i ett uttalande att Berkshire Hathaway inte hänger med i hållbarhetsagendan i världen, vilket förvaltarjätten slår fast är primärt för värdeutvecklingen.

Flera institutionella investerare backar upp Blackrocks krav på att Buffetts investmentbolag måste skärpta sig i frågan. Själv motsatte sig Warren Buffett förslagen och med en ägarandel på 37,7 procent av utstående A-aktier och 31 procent av utstående röster blev det också till investerarikonens fördel, skriver Di, alltjämt med hänvisning till Wall Street Journal.

Läs även: Han tar över efter Buffett »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.