Amerikanska investeringsbolaget Berkshire Hathaway, som leds av Warren Buffett, har köpt storposter i de fem stora japanska handelshusen. Beskedet lyfter Nikkei-börsen på måndagen.

ANNONS

Berkshire har offentliggjort poster på lite över fem procent i Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu och Marubeni, rapporterar Wall Street Journal.

Berkshire sade inte hur mycket det spenderade på posterna. Men en andel över fem procent motsvarar lite över sex miljarder dollar per bolag, baserat på deras senaste stängningskurser.

Aktierna för de fem bolagen lyfter samtliga med mellan 5 till 10 procent under måndagen och hjälper hela Nikkei att avancera 1,8 procent för dagen.

De japanska handelshusen, även kända som sogo shosha, skulle i väst liknas vid konglomerat som har andelar i alltifrån livsmedel till energi och gruvor. Berkshire sade att posterna i bolagen ska behållas på lång sikt och tillade att de även kan utökas upp till 9,9 procent per bolag baserat på pris.

ANNONS
ANNONS

Buffett har under coronapandemin kritiserats för att inte ha använt Berkshires enorma kassa på 137 miljarder dollar till köp utan istället mest sålt av flyg- och bankaktier. Han har dock på senare tid offentliggjort en affär på 10 miljarder dollar i Dominion Energy, spenderat miljarder på återköp av Berkshire-aktier samt ytterligare köp av aktier i Bank of America för 2,1 miljarder dollar.