Lavrov: Ryssland är inte gnistrande rent

Uppdaterad: 17 juni 2022Publicerad: 17 juni 2022
Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov säger att Ryssland inte skäms för att visa vilka de är, chefen för Storbritanniens väpnade styrkor menar att Ryssland strategiskt har förlorat kriget
Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov säger att Ryssland inte skäms för att visa vilka de är, chefen för Storbritanniens väpnade styrkor menar att Ryssland strategiskt har förlorat kriget. (Foto: TT)

Enligt chefen för Storbritanniens väpnade styrkor har Ryssland strategiskt förlorat kriget i Ukraina och blivit en förminskad makt.

ANNONS
ANNONS

Amiral Sir Tony Radakin, högsta chef för Storbritanniens väpnade styrkor, säger att Ryssland lider stora förluster i Ukraina och har slut på både trupper och avancerade missiler, han menar att Ryssland aldrig kommer kunna ta över hela Ukraina, det rapporterar The Guardian.

“Detta är ett fruktansvärt misstag av Ryssland. Ryssland kommer aldrig att ta kontroll över Ukraina, säger Tony Radakin till PA Media i en intervju som publicerades på fredagen, skriver The Guardian.

Nato är starkare

Han sade att Ryssland redan har förlorat strategiskt och att Nato är starkare, samt att Finland och Sverige vill gå med. Även om Ryssland under de kommande veckorna kan nå taktiska framgångar menar Tony Radakin att det i så fall är på bekostnad av en fjärdedel av Rysslands arméstyrka.

“President Putin har använt cirka 25 procent av sin armés makt för att vinna en liten mängd territorium och 50 000 människor är antingen döda eller skadade. Ryssland misslyckas”, sade han, skriver The Guardian.

Brittiska underrättelserapporter

Det amiral Tony Radakin säger återspeglar det som brittiska underrättelserapporter säger. De senaste underrättelserapporterna säger att ryska taktiska bataljonsgrupper som vanligtvis består av 600 till 800 personer, endast har kunnat samla 30 soldater.

“Mätt mot Rysslands ursprungliga plan har inga av de strategiska målen uppnåtts. För att Ryssland ska nå någon form av framgång kommer fortsatt enorma investeringar krävas, av arbetskraft och utrustning, och det kommer sannolikt att ta avsevärt längre tid”, stod det i en underrättelserapport skriver The Guardian.

Särskild militär operation”

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov säger till BBC att Ryssland inte har invaderat Ukraina.

“Vi utlyste en särskild militär operation eftersom vi absolut inte hade något annat sätt att förklara för väst att det var en kriminell handling att dra in Ukraina i Nato”, säger Sergei Lavrov till BBC.

En officiell FN-rapport beskriver påstådda krigsförbrytelser mot civila i den Ukrainska byn Yahidne, begångna av ryska styrkor och BBC:s reporter frågar om det är att bekämpa nazister.

Inte gnistrande rent

“Det är väldigt synd”, svarar Sergei Lavrov, “men internationella diplomater, inklusive FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, FN:s generalsekreterare och andra FN-representanter, utsätts för påtryckningar av västvärlden. Och de används mycket ofta för att förstärka falska nyheter som sprids av väst”, fortsätter han, skriver BBC.

Han säger vidare att Ryssland inte är gnistrande rent, utan att Ryssland är vad det är, samt att de inte skäms för att vida vilka de är.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: BBC: Putin ber om ursäkt för Lavrovs groda

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.