Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstod att Hitler hade ”judiskt blod” – nu har Putin enligt BBC bett Israel om ursäkt.

ANNONS

Det var i söndags som Sergej Lavrov i en intervju i italiensk tv – bara några dagar efter att Israel markerat Förintelsens minnesdag – hävdade att Adolf Hitler var av judiskt påbrå.

”Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod”, sade Lavrov apropå att Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskij är jude.

Lavrov tillade att det saknar betydelse att Zelenskij är jude.

”Kloka judar säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar”, sade den ryske utrikesministern.

Israel gick av förståeliga skäl i taket över att Lavrov påstod att Hitler var jude och krävde en ursäkt från Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Enligt Ryssland har Putin inte bett Israel om ursäkt

Nu har landets president Vladimir Putin, enligt BBC, framför en ursäkt till Israels premiärminister Naftali Bennett och sagt att han är ledsen över utrikesministern klavertramp.

BBC hänvisar till uppgifter från den israeliska premiärministerns kansli.

Lavrovs uppseendeväckande påstående att Hitler var jude var ett försök att rättfärdiga Rysslands argument för kriget i Ukraina, man har sagt att man gör en ”avnazifiering” av Ukraina.

Israels premiärminister Naftali Bennett uppges ha accepterat Vladimir Putins ursäkt och ”tackat honom för att ha klargjort sin inställning till det judiska folket och minnet av Förintelsen”, berättar BBC.

Ryssland har från sin horisont sagt att Putin samtalat med Bennett om Förintelsen, men inte att Putin bett om ursäkt.

ANNONS
ANNONS

Israel har försökt medla mellan Ryssland och Ukraina men fått kritik för att landet inte varit hårdare i sin linje mot Ryssland.

I veckan rapporterade israeliska medier, enligt BBC, att Israel överväger att öka sitt militära och civila bistånd till Ukraina.

Läs mer: Putins påstådda lyxyacht kan blåsa polisen [Dagens PS]