Dagens PS

Brasilianskt jättebolag ska göra träkläder åt H&M

H&M satsar på trä.
H&M satsar på kläder gjorda av trämassa från eukalyptusträd i Brasilien. (Foto: TT/Creative Commons)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 feb. 2021Publicerad: 25 feb. 2021

Världens största producent av trämassa bygger fabrik för att göra kläder av materialet – det intresserar svenska modejätten H&M. 

ANNONS
ANNONS

Bloomberg rapporterar att Suzano SA, det brasilianska företaget som är världens största producent av trämassa, har gått ihop med en finsk startup, Spinnova, för en storsatsning på kläder av trämassa.

Duon ska bygga en fabrik för 50 miljoner euro i Brasilien, som ska göra nya gröna fibrer för klädtillverkning gjorda av nanopartiklar av pappersmassa.

“Ingen nischmarknad”

Suzano SA är globalt en stor leverantör av materialet som används för att göra papperskoppar och servetter, och har ett team av nästan hundra forskare som letar efter nya användningsområden för deras träprodukter som kan ersätta produkter gjorde av fossila bränslen, som plast.

Träjätten säger till Bloomberg att satsningen på kläder inte är något litet projekt. Träslaget som tänkt användas är eukalyptus.

“Det är ingen nischmarknad för oss. Vi vill vara en relevant spelare. Vi kommer att konkurrera med bomull med hållbarhetsfördelar men också med pris”, säger Vinicius Nonino, Suzanos nya finansdirektör till Bloomberg.

Fördelarna med det materialet som ska användas av Suzano och Spinnova är stora, främst när det gäller miljöpåverkan. Inga kemikalier ska användas i processen, istället förfinas fibrerna mekaniskt. Man använder dessutom mycket mindre vatten än till produktion av bomullskläder.

H&M satsar grönt

ANNONS

Bloomberg berättar också att svenska modejätten H&M är en av intressenterna till den färdiga produkten när fabriken står klar under 2022. Tidningen skriver att H&M, precis som andra modebolag, siktar på nya gröna produkter både för att locka nya kunder och få tillgång till den växande kakan som utgörs av gröna fonder.

“H&M testar fortlöpande och tittar aktivt på sätt att vidare integrera och använda hållbara material i vår grupps varumärke”, säger Mattias Bodin, Circular Innovation Lab Lead at H&M Group till Bloomberg.

H&M har sedan tidigare en liknande satsning på gröna material i Sverige tillsammans med Ikea och Stora Enso i företaget Treetotextile.

Läs mer: Hemligt projekt – svensk skog blir H&M-kläder – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS