Dagens PS

Börsrobotar bakom måndagens nedgång

Börsfall
Börsen föll under måndagen för att snabbt återhämta sig. Men det var inte samhällsfaktorer utan börsrobotar som låg bakom, menar analytiker.(Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 sep. 2021Publicerad: 22 sep. 2021

När börsen föll i måndags var det många som förklarade det med oro för vissa samhällsfaktorer. Men det tror inte analytiker på Oppenheimer. Istället låg börsrobotar bakom tappet, menar de.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går inte att förklara varför vissa av aktierna på amerikanska börser föll så mycket under måndagen, menar Oppenheimers analytiker Chris Kotowsky. Standard & Poors 500-index hade sitt största tapp sedan i maj.

Många analytiker har kopplat ihop fallet med inflation, för långsam ekonomisk återhämtning och oron över en kris i det kinesiska finansiella systemet.

Men när Chris Kotowsky uttalade sig förklarade han att det snarare var börsens mekanik som hade orsakat fallet, skriver CNBC.

”Vi tror inte att herr Marknad hade något särskilt fundamentalt budskap till oss den hör dagen. Snarare misstänker vi att strategiska handelsalgoritmer av någon anledning tryckte på säljknappen, och att människor efteråt kämpade för att förstå vad som låg bakom”, skrev Kotowsky.

Han menar att det inte går att förklara fallet för några av de aktier som tappade allra mest. Carlyle Group, som tappade åtta procent, Apollo Group, som tappades sju och KKR som sjönk med 6 procent föll exempelvis mycket mer än resten av marknaden utan någon särskild anledning, menar Kotowsky.

Det var aktier som hade väldigt lite exponering mot den kinesiska fastighetsbranschen, och de skulle heller inte påverkas mycket av demokraternas skatteförslag i kongressen.

Mycket av handeln på aktiemarknaderna sköts helt och hållet av datorer som är programmerade att köpa och sälja snabbt för att dra nytta av små fluktuationer på marknaden och att följa en handelstrend tidigt. Börsrobotar utgör en stor del av systemet.

Ibland drar algoritmerna in varandra i en virvel vilket leder till oväntade och dramatiska. förändringar i en aktie.

ANNONS

“Vi misstänker det här ännu mer nu efter att aktierna gick upp igen med 16 procent på S&P 500, och någon agerade uppenbart för att få det att hända”, skriver Kotowsky.

Läs också:

Blodrött på stockholmsbörsen, oro över Evergrande
Expert varnar för repris: “Kan hända igen”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS