Dagens PS

Börsrallyt möts med misstro: "Investerarna kastar in handduken"

Börsrally
Misstro på lekplatsen som är börsen – trots börsrekord. (Foto: Mick Haupt/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 16 juni 2024

Börsen i USA är på rekordnivåer, men börsrallyt möts mer av misstro från investerarna än någon “fear of missing out”, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

S&P 500, som är USA-börsens storbolagsindex, har satt rekord 30 gånger i år, varav fyra den senaste veckan.

Tre storbolag står för hälften av uppgången

Men trots det jublar knappast investerarna. Börsrallyt är smalt och fokuserat på de allra största techbolagen, där Microsoft, Apple och Nvidia står för 20 procent av S&P 500, men har stått för hälften av uppgången på 5,5 biljoner dollar i börsvärde under 2024.

“Investerarna kastade in handduken och gav slutligen upp alla hopp om uppvärdering av mindre bolag och köpte motvilligt megabolagen som redan har sett löjligt stora rörelser”, skriver Bespoke Investment Group när de ska summera veckan enligt CNBC.

Frustrationen bland investerarna är tydlig, men inte heller ny. Storbolagens dominans med “FANG”, “Magnifika sjuan” och nu “AI-eliten” har gjort det svårt för aktiva förvaltare som vill se bredare än storbolagen att slå index de senaste decennierna. “Stockpicking”, att välja aktier, lönar sig inte om aktierna man väljer inte är Microsoft, Apple och Nvidia.

Kan ha dämpande effekt

Det går att argumentera för att det är en värderingsbubbla, vilket bland annat Cevians Christer Gardell gjort och Dagens PS rapporterat om. Men det går också att argumentera för motsatsen – att investerarna surar kan ha en dämpande effekt på börsrallyt.

“Hjälpsamt nog har den utbredda bestörningen över den dåliga marknadsbredden dränerat entusiasmen från massan och har bevarat en hjälpsam vägg av oro”, skriver CNBC:s seniora marknadskommentator Michael Santoli.

ANNONS

Läs även: “Dumma indexpengar” skapar AI-bubbla enligt Christer Gardell (Dagens PS)

Läs även: Köptryck på miljarder i storbolag när fonder ska ombalansera (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS