Aktiemarknaden skakar och experterna ger sina bästa råd till spararna. Så ska du agera nu!

ANNONS

USA och Kinas handelskonflikt eskalerar och har trappats upp till ett valutakrig.

Det här får börserna att falla dramatiskt. Svenska Dagbladet konstaterar att Stockholmsbörsen hade sin sämsta handelsdag i måndags.

Avanzas sparekonom Johanna Kull råder sparare att inte påverkas av börskarusellen alltför mycket då börsen av hävd brukar svänga.

Hon pekar i intervjun med tidningen på att börsen trots allt gått upp i år, även om den går ned nu, utdelningar inkluderade, och att avkastningen är drygt 17 procent.

”Är man orolig kan man ta tillfället i akt att se över riskspridningen i sitt sparande, att man inte har kortsiktigt sparande placerat på börsen och inte heller är för exponerad mot en enskild bransch eller bolag”, säger Kull till SvD Näringsliv och tipsar spararna att satsa på mindre konjunkturkänsliga bolag inom dagligvaror, läkemedel och fastigheter.

Även bolag och fonder som har sin horisont mot skog och infrastruktur kan vara bra alternativ i spåren av börsoron, säger hon men tycker att försiktighet ska råda när det gäller bitcoin-affärer med tanke på kryptovalutans volatilitet.

ANNONS
ANNONS

Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank, rekommenderar börsplacerare att vara restriktiva med exponering i svenska verkstads- och råvarubolag. Cykliska bolag, som följer börsutvecklingen och är konjunkturkänsliga, innebär en högre risk, förklarar han i artikeln.

”Under de senaste dagarna är det framförallt de cykliska bolagen som tagit stryk, och det är uppenbart att spararna nu är ute efter tryggare tillgångar”, säger Sundling, som inte ser någon anledning till börspanik, dock tycker han samtidigt att en restriktiv hållning kan vara smart då börsen inte är billig just nu.