Dagens PS

Börspanik: Investerarna flyr Kinas autokrati

Kina
Det går fortsatt trögt för Kinas ekonomi. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 29 aug. 2023

Kinas hårdföra regim försöker desperat hålla kvar de globala investerarna. Det går inte alls så bra – de utländska kapitalutflödena är enorma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska affärsmagasinet Fortune rapporterar att investerarna alltmer ser Kina som en risk och att “miljarder dollar flödar ut från de kinesiska marknaderna”.

Det kommunistiska landet som kännetecknas av autokrati, ett diktatoriskt politiskt styre, skrämmer investerarna på flykten.

Vid sidan av de frostiga relationerna med USA – även om det nu kommer uppgifter bland annat från Financial Times om att handelsförbindelserna supermakterna emellan börjar tina upp något – har regimen i Peking upprepade gånger slagit ner på utländska konsultföretag.

Kina har halverat skatten i börshandeln

I ett desperat försök att stoppa de enorma utflödena av utländskt kapital har de kinesiska myndigheterna nyligen halverat skatten på aktiehandel, den så kallade stämpelskatten.

Säkerhetsreglerna i aktiehandeln har sänkts för att “öka investerarnas förtroende”, skriver Fortune.

Men trots ansträngningarna visar facit att antalet hedgefonder inriktade på Kina för första gången på mer än ett decennium minskar.

Direktinvesteringarna från utlandet rasade med dramatiska 87 procent i andra kvartalet jämfört med samma period i fjol till “rekordlåga 4,9 miljarder dollar”, enligt officiell kinesisk statistik.

ANNONS

Kina, som är världens näst största ekonomi, uppvisar en oroande avmattning i ekonomin och ekonomer fruktar spridningseffekter globalt.

Den ekonomiska återhämtningen efter noll-covid-politiken är en enda stor besvikelse med en omfattande fastighetskris, skenande ungdomsarbetslöshet, höga skuldsättningsnivåer och krympande vinster i industriföretagen.

ANNONS

Senaste nytt

Seismisk förändring av det utländska kapitalflödet

Det här har bidragit till utvecklingen med minskade utländska investeringar i landet, konstaterar Fortune.

“Förändringen i globala kapitalflöden är seismisk”, skriver Robin Brooks, chefsekonom vid Institute of International Finance, i ett inlägg på X.com, tidigare Twitter, som refereras i artikeln.

“Under det senaste decenniet har Kina attraherat huvuddelen av kapitalflödena till tillväxtmarknader, ofta på bekostnad av andra BRICS. Men Kina har nu sett konsekvenserna och stora utflöden under de senaste 18 månaderna, eftersom investerare blir försiktiga med autokratier”, tillägger chefsekonomen.

Även Bloomberg rapporterar om de prekära läget på Minas finansiella marknader och att myndigheterna vädjar till utländska fondjättar att inte överge Kina.

Läs även: Nu blottläggs Kinas kaosartade ekonomi Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS