Den amerikanska miljardärsduon som grundade riskkapitalbolaget TPG siktar på en av årets största börsnoteringar och en rekordvärdering.

ANNONS

Om private equity-jätten TPG Capital – som har sin bas både i Texas och San Francisco–- infriar målet att ta in drygt en miljard dollar brutto till börsintroduktionen hamnar värderingen på riskkapitalbolaget på 9,5 miljarder dollar, vilket är en rekordvärdering.

Det gör den till en av årets sannolikt största börsnoteringar, skriver Forbes.

Riskkapitalbolaget har redan börjat erbjuda 33,9 miljoner A-aktier till försäljning. Introduktionskursen ligger på mellan 28 och 31 dollar och 19,2 miljoner av aktierna säljs av befintliga ägare, framgår det.

Backas upp bankjättar

Bankgiganterna JPMorgan, Goldman Sachs och Morgan Stanley backar enligt uppgift upp erbjudandet där det totala antalet utestående aktier är 307 miljoner.

”Med cirka 109 miljarder dollar i tillgångar skulle TPG bli det fjärde största börsnoterade riskkapitalbolaget i USA bakom Blackstone (619 miljarder dollar), Carlyle Group (256 miljarder dollar) och KKR (252 miljarder dollar)”, skriver Forbes.

Går till Nasdaqbörsen

Det var i slutet av november som TPG tillkännagav sina planer att noteras på Nasdaqbörsen, men redan i augusti gick ryktet om en förestående börsentré.

Börsnoteringen kommer efter ett år av rekordmånga affärer i form av fusioner och förvärv. Transaktionerna av dessa uppgick till hela 5,6 biljoner dollar, vilket överträffade det tidigare rekordet på 4,6 biljoner dollar, enligt siffror från marknadsdataföretaget Dealogic, som refereras i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Över 900 anställda och 280 bolag i portföljen

TPG som grundades 1992 av dollarmiljardärerna James Coulter och David Bonderman har TPG har i dag 109 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning, över 900 anställda och mer än 280 bolag i portföljen.

TPG blev tidigare uppmärksammat för sin medverkan i uppköpet av flygbolaget Continental Airlines. TPG var den första amerikanska riskkapitalisten att dra igång en större verksamhet i Asien.

Läs även: Tio skolor som gör dig rik och berömd [Dagens PS]