Forskningsbolaget Calliditas vill genomföra en börsnotering i Stockholm före halvårsskiftet i samband med att bolaget tar in nytt kapital, skriver Dagens Industri.

Calliditas utvecklar ett läkemedel mot IgA-nefrit, en inflammation i njurarna som kan ge njursvikt med behov av dialysbehandling eller transplantation som följd.

Det läkemedel som bolaget utvecklar mot inflammationen, Nefecon, har hittills passerat den kliniska fas II-studien och nästa steg blir att göra en fas III-studie innan kommersialiseringen kan ta vid.

Calliditas avser att sälja Nefecon på egen hand i USA medan i övriga delar av världen ska detta ske genom licens. Enbart marknaden i USA uppskattas vara värd en miljard dollar.

I samband med kapitalrundan vill Calliditas ta in mellan 600 och 650 miljoner kronor, enligt vd Renée Aguiar-Lucander som inte ville säga mer än så. Vid sidan av studien ska man också använda pengarna till en ansökan om börsnotering.

”Sen måste vi ta in ytterligare kapital för att bygga upp den kommersiella infrastrukturen som kommer att behövas”, säger Renée Aguiar-Lucander till Di och påpekar att man vid det laget kommer att veta hur studien föll ut.

ANNONS
ANNONS

Största aktieägare i Calliditas är Industrifonden med 36 procent, följt av den norska motsvarigheten Investinor och hälsovårdsinvesteraren Bengt Julander som äger omkring en fjärdedel vardera.