2021 års bästa börsnotering stod techbolaget PT DCI Indonesia för med en uppgång på 10 000 procent – något som gjorde grundaren Otto Toto Sugiri till dollarmiljardär, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

2011 såg Otto Toto Sugiri en fantastisk möjlighet – Indonesiens politiker förberedde ny lagstiftning som skulle kräva att data lagrades i landet för att öka datasäkerheten samtidigt som internetanvändandet steg kraftigt i landet. Behovet av nya datacenter i landet var alltså enormt.

Sugiri var redan mångmiljonär från en tidigare företagsförsäljning, och investerade rejält tillsammans med sex partners. De grundade bolaget PT DCI Indonesia, som nu är landets största inom datacenter.

I januari i fjol noterades bolaget. Det var en börsnotering som blev världens bästa under 2021 – aktien gick upp hela 10 000 procent, enligt Bloomberg.

Det gjorde också Otto Toto Sugiri till miljardär i dollar, hans förmögenhet uppskattas nu till 2,5 miljarder dollar, motsvarande 23,6 miljarder svenska kronor.

Men succén har inte kommit utan kontroverser, den stora rusningen i aktien ledde till handelsstopp och en utredning. Utredningen friade bolaget, men Otto Toto Sugiri och hans medgrundare har nu lovat att inte sälja sina aktier, de har omvandlat dem till en variant som inte går att handla med.

ANNONS
ANNONS

”Vi vill inte att folk ska tro att vi försöker påverka marknaden. Det är en del av vårt engagemang som grundare”, säger Otto Toto Sugiri till Bloomberg.

Läs även: Iskallt för börsintroduktioner [Dagens PS]