Dagens PS

Iskallt för börsintroduktioner

Iskallt för börsintroduktioner och många på tunn is. 22 st börsintroduktioner har avbrutits enligt amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022

I fjol blev det rekord i antalet börsintroduktioner. I Norden noterades det, med Sverige i täten, enligt Ernst & Young (EY) över 200 bolag med ett transaktionsvärde på över 200 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

För ovanlighetens skull fick vi förra året också se två tillbakadragna börsintroduktioner i miljardklassen, i form av fintechbolagen Trustly och Rocker. Men i år lär de få sällskap av flera avbrutna introduktioner.

En oroväckande tendens

På Stockholmsbörsen har det av förklarliga skäl hittills varit lugnt på introduktionsfronten. Börsen har fallit med cirka 15 procent på en volatil marknad.

Det är ingen idealisk miljö att äska pengar av aktieägare till en förutbestämd värdering. Och man får bara ett försök att göra en lyckad notering.

I USA, som kursmässigt klarat sig bättre, kan man skönja en oroväckande tendens.

ANNONS

Senaste nytt

22 avbrutna börsintroduktioner

I januari drogs nämligen, enligt den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen SEC.gov | HOME ), 22 stycken publika noteringar tillbaka.

Det är rekord på USA-börserna (se diagram nedan). Oavsett vad som kommunicerades av de berörda bolagen var det helt enkelt inte tillräckligt med intresse för noteringarna till den erbjudna värderingen.

ANNONS

Inga nya SPAC-bolag

En majoritet av de avbrutna noteringsprocesserna avsåg så kallade SPAC-bolag. Den börsflugan verkar inte fungera i det här klimatet.

Den amerikanska centralbanken FED:s nya räntestrategi, inflationen och geopolitisk oro har satt investerarna i en helt annan sinnesstämning jämfört med 2021.

Färre börsintroduktioner och inga SPAC-bolag

Vi kommer med all sannolikhet att se betydligt färre börsintroduktioner på Stockholmsbörsen i år. Och förmodligen inga nya SPAC-bolag.

Relaterade artiklar:

Säkrare investeringar – undvik tidiga startups. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS