Ibland kan det vara en god investering att haka på aktier som går bra på börsen. Detta trots att värderingarna kan vara utmanande.

ANNONS

Tidiga aktieägare i Nibe eller Embracer kan skriva under på det. Men det händer inte alltför sällan att kursuppgångar saknar fundamental grund.

Efter ett tag kan värderingen av dessa börsraketer tappa verklighetsförankring.

Sociala medier har bidragit till haussen

Anledningen är att uppgångar lätt blir ett självspelande piano som lockar till sig nya investerare som pressar upp värderingen till helt omotiverade nivåer.

Företeelsen har ökat i omfattning under senare år. Sociala medier som boostar börsraketer är en bidragande orsak. Att småsparare ökat i antal är en annan.

Kursnivåerna nu lägre än före kursrusningen

Aktieinvesteringen övergår då till spekulation. Och det kan bli dyrt. Åtminstone för de som anländer sent till festen.

Analysfirman Compound Advisors har gjort en sammanställning av 48 bolag på USA-börsen som samtliga steg över 100 procent under 2020 för att sedan åka rutschkana nedåt under 2021. Kursnivåerna är nu i många fall lägre än före kursrusningen.

Bottenlistan: En kyrkogård av börsraketer
 Källa: Compound Advisors

 

Kattguld även hos svenska aktiesparare

Här finns det gott om populära och sverigebekanta börsraketer.  Det kinesiska elbilsbolaget NIO, som också varit en populär aktie för svenska investerare, tappade under 2021 över en tredjedel av börsvärdet.

Det omsusade digitala hälsobolaget Teladoc, som har Kinnevik som en av de största ägarna, är tillbaka på samma nivå som före pandemin.

ANNONS
ANNONS

Listan förskräcker och borde mana till eftertanke att allt inte är guld som glimmar.

Relaterade artiklar:

Morgan Stanley: Stor risk att börsen faller 15% i år. Dagens PS