ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Börsens strateger tvingas till u-sväng

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
börsen
Börsens notoriska pessimister tvingas ändra ståndpunkt. (Foto: TT)

Tänk så fel de haft om börsen i år. Deras prognoser har varit becksvarta men nu tvingas dysterkvistarna pinsamt tänka om.

ANNONS
ANNONS

“Så många strateger har haft fel så länge i år, så många har tvingats justera sina mål när de försöker komma ikapp aktiemarknaden”, säger Adam Sarhan, grundare av 50 Park Investments, till Bloomberg.

Börsåret 2022 var en trist historia. Men 2023 har kännetecknats av flera tjurmarknadsrallyn. Särskilt under första halvåret.

En rad tunga teknikbolag var strykaktier i fjol men har i år fått revansch och stigit med besked.

Bland flera så kallade björnar, alltså börspessimister, finns Morgan Stanleys Mike Wilson.

Han tillstod i juli, skriver Bloomberg, att hans syn på börsen varit för negativ.

Tror alltjämt att börsen stänger på minus i år

Fortfarande tror han dock att amerikanska aktier kan falla med 10 procent innan utgången av 2023.

Manish Kabra, strateg på Societe Generale, justerade så sent som förra veckan sin prognos för börsen, och sett till hans första prognos rör det sig om en rejäl uppjustering.

Även andra strateger, utöver redan nämnda Mike Wilson, har genant tvingats revidera en återkommande mörk börssyn till ljusare utsikter.

Därmed inte sagt att de dessa björnar blivit tjurar, men de måste ändra sina uppfattningar för att “hålla jämna steg med årets rally på 15,9 procent”, framgår det i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Grupptryck och psykologi

Det blir lite av en dominoeffekt när de så kallade experterna går ut med sina profetior, det handlar om “grupptänkande och psykologi”, anser Adam Sarhan.

För börsen skapar det samtidigt dilemman om vad investerarna ska förhålla sig till.

Bloomberg påminner om att den amerikanska centralbanken Fed inte ser några indikationer på en lågkonjunktur vid sidan av sin kamp mot inflationen.

Penningförvaltare mer pressade

Adam Sarhan, som beskrivs som en börstjur i Bloomberg-artikeln, menar att strateger och penningförvaltare har vitt skilda roller.

På kapitalförvaltare är pressen “extremt annorlunda”, understryker han och förklarar att det inte bara handlar om att navigera rätt på börsen, lika viktigt är att “slå marknaden”.

Den som inte lyckas med sitt uppdrag får uppleva besvikelse och ilska från kunderna, betonar Adam Sarhan.

Läs även: Ray Dalio: Investera för en annorlunda värld Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS