2016 har varit ett framgångsrikt år för världens cyberbrottslingar. Dagens PS har tidigare skrivit om hur hackare lyckades blåsa en bank på 85 miljoner kronor när man gjorde intrång i det globala transaktionssystemet SWIFT samt en annan attack som gav alla resenärer gratis resor.

ANNONS

Med det som bakgrund är det kanske alarmerande att Stockholmsbörsen inte en har en plan för en eventuell hackerattack. Det tycker i alla fall Finansinspektionen som nu underkänner Nasdaq Stockholm AB:s och Nasdaq Clearing AB:s it-skydd, rapporterar Dagens Industri. De två bolagen saknar helt beredskap i katastrofplanen, konstaterar man.

”Det vi säger är att deras kontinuitetsriktlinjer och katastrofplaner inte innehåller ett scenario för cyberattacker”, säger Finansinpektionens Sophie Degenne till tidningen och flaggar för ”betydande brister”.

FI ger de två bolagen bakom Stockholmsbörsen en varsin varning och en sammanlagd sanktionsavgift på 60 miljoner kronor. När tidningen kontaktar svenska Nasdaq berättar man att hanteringen av cyberhot sker på en global nivå i moderbolaget.

”FI:s slutsatser handlar om styrningen snarare än om synpunkter på system eller plattformar.”

MISSA INTE: Varningen: Hackare siktar in sig på din kropp [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Så lurar du hackaren i rävsaxen [Dagens PS] >