Dagens PS

Börsen: Axfood stiger och SAS rasar

börsen
SAS vd Anko van der Werff vid tisdagens pressträff (Foto: Christine Olsson/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 04 okt. 2023Publicerad: 04 okt. 2023

På onsdagen stänger börsen på minus efter en minst sagt turbulent dag för flygbolaget SAS, som fullkomligt kollapsat efter gårdagens uppgörelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid stängning är börsen nere på röda siffror. Både breda index OMXSPI och OMXS30 stänger på 0,4 procent.

Onsdagens Stockholmsbörs påverkas av allt mer tilltagande ränteoro i USA och Asien. Oron har förstärkts av att de amerikanska jobbsiffrorna (JOLTS) varit starkare än väntat.

Det här var annars en dag som till stor del handlade om SAS och den nya uppgörelse som bolaget nådde på tisdagen.

SAS kraschar efter uppgörelse

Då kom beskedet att flygbolaget får nya ägare, däribland flygjätten Air France-KLM, i en kapitalinjektion på 13 miljarder kronor. Detta har Dagens PS kunnat rapportera på onsdagsmorgonen.

Danska staten går också in med pengar medan de nuvarande 250 000 aktieägarna sannolikt förlorar värdet på sina aktier i SAS.

Stamaktierna i flygbolaget avnoteras nästa år och SAS försvinner från börsen. Många miljarder kommer att gå upp i rök, skriver Sveriges Radio.

Du kan läsa mer om SAS uppgörelse här.

ANNONS

Vid öppning på onsdagen fullkomligen kollapsade bolagets aktie med 96 procent och vid stängning har den återhämtat sig marginellt och stänger på minus 82 procent.

Läs även: SAS-Jannes råd nu: Fokus på kunderna

ANNONS

Senaste nytt

Embracer faller – igen

På onsdagen föll spelkoncernen Embracer med 6,6 procent och landade på den lägsta nivån sedan 2018. Embracers aktie har fallit med 85 procent sedan toppnoteringen under sommaren 2021.

Det finns ingen känd anledning till varför aktien föll på nytt på onsdagen, men ränteoron i USA och Asien kan påverka, skriver Dagens industri.

Axfood rusar efter positivt besked

Vid öppning steg Matjätten Axfood med 1,4 procent till 248,40 kronor med anledning av att BNP Paribas inlett bevakning av bolaget med rekommendationen outperform och satt riktkursen till 300 kronor.

Aktien fortsatte att rusa och stänger på 2,08 procent.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS