Panik har brutit ut på börsen att den återhämtning vi sett i ekonomin stannat av. Finansmarknaderna faller på bred front.

ANNONS

Den ökande spridningen av delvarianten av covid-19 och att centralbanker pratar om stramare penningpolitik sätter avtryck på världens börser, och så även i oljepriset och på kryptovalutamarknaden.

Ansträngningarna penningpolitiskt är att få inflationen under kontroll, det är den som oroar mest. Samtidigt som mycket talar för att finansmarknaderna varit för optimistiska, panik präglar börsen att den återhämtning vi sett i ekonomin stannat av.

Det här fick Stockholmsbörsen att falla tungt på måndagen och de avslutande handelsdagarna förra veckan.

Mönstret följer utvecklingen på Wall Street i USA och börsmarknaden i Asien (se aktuella rapporter om detta längst ner i artikeln).

Expert: Nedgången motiverad

”Den senaste tidens svaghet (på finansmarknaderna, red.anm) är motiverad”, säger Jim McDonald, chef för Northern Trusts investeringsstrategi, till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Han anser att det finns fog för volatiliteten kortsiktigt men räknar med att det finns immunitet mot delvarianten av viruset i slutet av 2021 ”i de flesta västerländska ekonomier”.

Det är nu risk för att utvecklingen inte blir så rosaskimrande som många antagit, bland annat på grund av prispressen på tillgångar och givetvis den höga smittspridningen på flera håll i världen.

Tillväxten i ekonomin blir av allt att döma inte så stark som många hoppats och kanske önskat.

Men alla investeringsstrateger deppar inte utan ser tvärtom köptillfällen i sättningen på aktiemarknaden.

Proffs ser köplägen

”Jag är fast besluten om att köpa dippenr”, säger exempelvis seniorstrategen Marija Veitmane på State Street Global Markets till Bloomberg och tillägger att förväntan kvarstår på starka resultatrapporter från företagen.

Ruchir Sharma, chef för tillväxtmarknader och global chefstrateg på Morgan Stanleys Investment Management, är inte lika optimistisk och talar om en en oro för att tillväxtförväntningarna är för högt ställda.

ANNONS
ANNONS

Di.se rapporterar om att de ledande Asienbörserna är ned på tisdagsmorgonen efter de branta fallen i såväl USA som Sverige på måndagen. Läs mer om det här.

Läs även: Sju aktietips för en volatil börs [Dagens PS]

Läs mer: Inflationen är här – 35 mätvärden visar hur mycket du behöver oroa dig [Bloomberg]