Klipp på exklusiva sportbilar varvas ”Wolf of Wall Street”-sekvenser på Tiktok, men börsen är inte alltid så glamorös, varnar börsinfluencern Mohammed Salih på Aktiespararna. ”Det är lätt att bränna sig”, säger han till SVT.

ANNONS

Han välkomnar att unga får upp ögonen för aktiemarknaden, men ser också risker med haussen och där en ensidig bild kablas ut blandas med anonyma aktietips och gör gällande att vägen till rikedom går snabbt och via börsen.

”De här människorna glamoriserar börsen, och visar bara när det går bra, vilket ger en helt skev bild. Jag får meddelanden från folk som följt sådana här människor, och sen har tagit risker och bränt sig. De bränner sig så pass tidigt, och kanske aldrig kommer in på börsmarknaden igen”, säger Mohammed Salih på Aktiespararna till SVT.

Han har själv många följare på Instagramkontot ”Mohammeds väg till miljonen”.

Men på Tiktok är många konton som hissar börsen och kryddar med klipp på dyra sportbilar och häftiga citat anonyma, vilket Mohammed Salih anser är ett problem.

Han varnar för marknadsmanipulation och att följarna riskerar att skadas.

ANNONS
ANNONS

”Haussar du en aktie, manipulerar den, då kan du sen bara stänga ned ditt konto och göra exakt samma sak igen med ett nytt anonymt konto”.

Under tisdagsmorgonen har Dagens PS berättat, med hänvisning till en SVT-granskning, att unga lockas att ta sms-lån för att göra snabba cash på börsen. Flera snabblåneföretag marknadsför sina produkter så.