Det är inte Elon Musk eller Jeff Bezos, och inte heller investeraroraklet Warren Buffet – ”kungen av Wall Street” är en helt annan kille.

ANNONS

Han heter Larry Fink, blir 70 år nästa år och är nog obekant för de allra flesta utom i finanskretsar och bland toppolitiker.

Men det är han och ingen annan som enligt en ny bok som släpps om några dagar är ”kungen av Wall Street”.

Fink är vd, grundare och styrelseordförande av världens största kapitalförvaltare Blackrock, som enligt Financial Times under årets tredje kvartal passerade milstolpen 10 billioner dollar, 10 000 miljarder kronor, i förvaltat kapital.

En abstrakt och ofattbart stor summa, omöjlig att greppa för vanliga dödliga.

FT förklarar att det är ungefär lika mycket pengar som hela den samlade hedgefond-, private equity- och riskkapitalindustrin i världen förvaltar tillsammans. Om det nu bidrar till att öka förståelsen för den extremt höga summan.

Soros dömer ut relationen med Kina

Blackrock, som Larry Fink startade tillsammans med ett noga utvalt team, förvaltar pensioner och kapital globalt och Larry Fink beskrivs utan omsvep som den mäktigaste aktören i finansvärlden.

Det ska sägas att med det ökade inflytandet och makten kommer också ökade krav på granskning och kritik.

Exempelvis har George Soros, vida känd tungviktare i investerarsammanhang, kallat Blackrocks närmanden till den kinesiska kommunistregimen för ett ”tragiskt misstag”, som Dagens PS tidigare berättat.

ANNONS
ANNONS

Det framgår även i ett utdrag ur den nya boken om Larry Fink, ”Trillions”, som Finacial Times återger – en bok som Robin Wigglesworth, tidningens globala finanskorrespondent, är författare till.

Ansågs inte lika klok som sin storebror

Larry Fink växte upp i Los Angeles. Hans far drev en skoaffär, hans mamma var professor och Larry ansågs inte lika akademiskt smart som sin äldre bror. Därför fick han harva i pappas skoaffär medan den äldre brodern slapp det.

Det där antagandet, att han inte var lika intelligent som sin storebror, har senare kommit rejält på skam.

Så småningom utbildade sig Larry Fink i fastighetsekonomi, vilket det visade sig att han hade talang för.

Men det var ändå en MBA (Master of Business Administration) på handelshögskolan på universitet i Kalifornien i Los Angeles som gjorde att han senare kunde bygga upp sitt enorma finansimperium.

Under resan som lett fram till att han nu kallas för ”kungen av Wall Street” har han förstås åkt på smällar, bland annat torskade han runt 100 miljoner dollar en gång, men reste sig på nytt ur kriserna, däribland it-bubblan och finanskrisen 2008-2009 som snarare blev bränsle än olycka för hans kapitalaffärer.

Han beskrivs som ”en fenomenal affärsman” men han har också ångrat sin tidigare lite kaxiga framtoning, som skurit av vänskapsband på vägen till en del tidigare kollegor.

”Var inte jävla rövhål”

FT berättar ur boken om när Blackrock skulle börsnoteras, en börsintroduktion som bankjätten Merrill Lynch – som senare köptes upp av Bank of America – stod som ansvarig rådgivare för.

ANNONS
ANNONS

Larry Fink vacklade och tänkte skrota börsplanerna, vilket gjorde Merrill Lynchs vd David Komansky rasande, berättar tidningen och hänvisar till avsnittet ur boken:

”Vad fan gör du?” skrek han åt Fink. ”Gör bara börsintroduktionen. Om du gör ditt jobb bra under de kommande fyra till fem åren, kommer det att vara ett avlägset minne. Gör bara den jävla börsintroduktionen nu. Var inte ett jävla rövhål.”

Larry Fink är tillsammans med ytterligare två kumpaner de enda som är kvar av åtta ursprungliga grundare av Blackrock och enligt boken som skildrar den amerikanska finansprofilens liv som affärsman är det många insiders i USA:s finanskretsar som ställer sig frågan vad som ska hända med Blackrock den dag Fink lämnar kapitalförvaltarbjässen.

”När han lämnar blir det som när Alex Ferguson lämade Manchester United”, säger en bedömare i boken ”Trillions: How a Band of Wall StreetRenegades Invented the Index Fund and Changed Finance Forever”, som ges ut av förlaget Penguin Random House den 12 oktober, det vill säga på tisdag nästa vecka, berättar Financial Times.

Larry Fink bär alltså epitetet ”kungen av Wall Street”, men på tidskriften Forbes realtidslista över världens rikaste personer har han flera tusen namn framför sig. Kolla här!