Dagens PS

Boeings skandal-vd landar mjukt

Boeing
Flygplanstillverkaren Boeings avgående vd Dave Calhoun får ett rejält lönepaket trots alla skandaler. (Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 maj 2024Publicerad: 18 maj 2024

Han har styrt Boeing som vd under den senaste tidens fiaskon med flygplansdelar som lossnat i luften – trots det får han nu en “fallskärm” på över 350 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En majoritet av aktieägarna i den skandalomsusade flygplanstillverkaren Boeing har gett grönt ljus till den avgående vd:n Dave Calhouns lönepaket på 33 miljoner dollar, drygt 353 miljoner kronor, för 2023.

Det berättar bland andra brittiska BBC.

Trots svidande kritik från rådgivare och investerare godkändes Calhouns saftiga avgångslön, som inkluderar både lön och aktiebelöningar.

Han får dessutom sitta kvar i bolagets styrelse, vilket också rivit ned kritik.

Det ska sägas att Dave Calhoun fick en betydligt lägre ersättning för 2022 – då var lönepaketet 22,6 miljoner dollar (cirka 242 miljoner kronor).

Boeing extremt pressat men styrelsen hyllar sin avgående vd

Efter omröstningen nu på årsstämman ställdes frågan om ersättningen till Calhoun och andra i ledningen är rimlig mot bakgrund av de utmaningar som Boeing står inför.

Men enligt Boing har Dave Calhoun haft rätt “fokus på säkerhet, kvalitet och transparens”.

ANNONS

I januari lossnade flygplansdelar på ett passagerarplan från Alaska Airlines på 5 000 meters höjd, vilket mynnat ut i ett flertal utredningar och stämningar.

Det amerikanska justitiedepartementet överväger dessutom att väcka åtal mot Boeing för dödskrascherna med bolagets 737 Max-flygplan 2018 och 2019.

Enligt Steve Mollenkopf, ny styrelseordförande, har Boeing dragit ner på vissa belöningar till sina högsta chefer efter incidenten i januari i år. Han hävdar att löneincitamenten varit föremål för en översyn.

Mollenkopf och Boeing letar nu en efterträdare till Calhoun, som lämnar vd-stolen i slutet av året.

Boeings styrelseordförande konstaterar enligt BBC att det som händer de närmaste månaderna är vkktiga för att bolaget ska återfå förtroendet, som är kört i botten.

Missa inte: Vad visste Boeing? Ny visselblåsare träder fram Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS