Miljardären på Forbes rikemanslista presenterar en rad radikala förslag som innebär tuffare villkor för Wall Streets aktörer. Det här skriver SvD apropå att affärsmannen Michael Bloomberg nu gör premiär i Demokraternas primärvalsdebatt. I sin kampanj har Bloomberg, som debuterar som kandidat för Demokraterna, aviserat skärpta regleringar för finansmarknaden, bland annat vill han införa en skatt på 0,1 procent på finansiella transaktioner.

ANNONS

Michael Bloomberg, som har en lång väg att vandra om han ska kunna utmana republikanen Donald Trump om presidentposten, vill stoppa banker från att äventyra sina kunders pengar genom investeringar i värdepapper där främsta syftet är att generera vinster åt bankerna.

Han vill stresstesta bankerna hårdare och begränsa robothandeln på börsen.

Det här är några exempel på förslag med vänsterprägel som alltså nu kommer från mediemogulen Michael Bloomberg, konstaterar Svenska Dagbladet som uppger att den 78-årige dollarmiljardären, för övrigt ex-republikan, är nia på Forbes lista över världens rikaste privatpersoner.

ANNONS
ANNONS

”Det finansiella systemet fungerar inte som det ska för de flesta amerikaner. Aktiemarknaden är på rekordnivå, men nästan all vinst går till en liten grupp människor. Och vår ekonomi är fortfarande sårbar för en ny chock likt finanskrisen 2008 som krossade familjer och samhällen över hela vårt land”, har Bloomberg uttalat under sin kampanj, framgår det.