Svenska Hamnarbetarförbundet kräver nu att regeringen stoppar ryska fartyg från att lasta av i svenska hamnar och fattade under torsdagen beslut om blockad.

ANNONS

I svenska hamnar fortsätter ryska fartyg från bolag på sanktionslistor att lasta av olja, nu kräver Svenska Hamnarbetarförbundet ett stopp och har beslutat om blockad mot ryskägda fartyg, fartyg till och från Ryssland och ryskt gods.

”Vi kommer nu inte befatta oss med fartygen på något sätt. Vi lossar och lastar dem inte, vi förtöjer dem inte, vi bogserar dem inte och vi för- och efterarbetar inte, förutsatt att det inte är fråga om liv och hälsa”, säger Svenska Hamnarbetarförbundets vice förbundsordförande Erik Helgeson till Dagens Nyheter.

Han säger vidare att hamnarbetare nu inte längre har arbetsplikt på dessa fartyg. Hamnarbetarförbundet uppmanar regeringen att stänga svenska hamnar för fartyg som är på väg till eller från Ryssland, liksom fartyg som ägs eller kontrolleras av personer knutna till Ryssland.

Arbetsgivarsidan kommenterar också frågan i ett mejl till Dagens PS.

”Vi har precis nåtts av beskedet att Hamnarbetarförbundet varslar om sympatiåtgärder till stöd för Ukrainas hamnarbetare. Vi kommer att behöva analysera detta utifrån svensk lagstiftning. Sveriges Hamnar är själva bekymrade över situationen och menar att det är viktigt att vi nu står bakom intentionen med Europaparlamentets resolution: Alla restriktioner bör ske EU-gemensamt. De restriktioner och sanktioner som genomförs ska få bra effekt”, säger Marcus Dahlsten, vd Sveriges Hamnar.

”Vi vill nu se tydligare beslut från regeringen när det gäller hur ryskkontrollerade fartyg ska hanteras i Svenska hamnar, något vi också har efterlyst i våra myndighetskontakter”, menar Marcus Dahlsten.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenska hamnarbetare kan blockera ryskt gods [Dagens PS]