Svenska hamnarbetare varnar om blockad om regeringen inte stoppar ryska fartyg från svenska hamnar, skriver SVT. Men infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) vill inte ge något svar förrän frågan förhandlats färdigt i EU.

ANNONS

”Vi vill inte jobba med fartyg på väg till eller från Ryssland, ryskt gods eller ryskflaggade eller ryskägda fartyg. För oss innebär det att vi inte gör några sådana arbetsuppgifter”, säger Erik Helgeson, vice ordförande i Svenska hamnarbetarförbundet, till SVT.

Förbundet uppmanade redan för två veckor sedan regeringen att stoppa ryska fartyg, men regeringen vill inte sätta något datum för ett beslut.

En del länder har redan fattat beslut om att blockera fartygstrafiken, däribland Storbritannien.

Hamnarbetare får inte klara besked

I Sverige har olika hamnar fattat olika beslut. Gävle hamn tog nyligen emot ryskt gods med hänvisning till att det är regeringen som beslutar i frågan. I Södertälje hamn fattade man beslut om att inte lossa sådant gods av säkerhetsskäl.

Även Transportarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar har bett om besked i frågan.

Under torsdagen fattar Hamnarbetarförbundet beslut om huruvida de självständigt ska inleda en blockad.

Tomas Enerot motsätter sig det agerandet.

ANNONS
ANNONS

”Vill man göra en egen insats så kanske det viktigaste är att skänka pengar till UNHCR, att stödja och hjälpa det ukrainska folket. Så ser vi till från politisk nivå till att få tuffa sanktioner mot ryska statsledningen”, säger Tomas Eneroth.

Läs också:

Svenska hamnarbetare osäkra om ryskt gods [Dagens PS]
Hamnarbetare vägrar röra ryska fartygslaster [Dagens PS]