Dagens PS

Bland de rikaste i USA – i en knapp timme

Bland de rikaste i USA – i en knapp timme
John Ruiz var en av USA:s rikaste – en kort stund. Foto: MSP
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Advokaten från Miami var bland de rikaste i USA – i knappt en timme. Bolaget han äger 65 procent av värderades till 32,6 miljarder dollar (drygt 320 miljarder kronor) efter en fusion med ett spac-företag. Efter en knapp timmes handel hade aktien rasat mer än 60 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spac-företag (special purpose aquisition company) har kritiserats mer och mer i USA, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. Det finns tecken som tyder på att spac-flugan kan vara över, och börsintroduktionen av MSP Recovery kan bekräfta teorin.

Aktien dök mer än 60 procent

MSP Recovery, ägt av Miamiadvokaten John Ruiz, börsnoterades efter fusion med Lionheart Aquisitions, och störtdök när aktien började handlas på Nasdaq. Ruiz 65-procentiga andel värderades inför introduktionen till 21,4 miljarder dollar (210,6 miljarder kronor), vilket gjorde honom till en av de rikaste i USA.

Efter en knapp timmes handel på Nasdaq hade värde rasat till 8,3 miljarder dollar (drygt 81,7 miljarder). Det är uppenbart att spac-intresset minskar med riskbenägenheten hos investerare. Bloomberg skriver att fusionen mellan MSP och Lionheart kan vara en av de sista i sin art på marknaden. Och den har fått kritik.

Bland de rikaste i USA – i en knapp timme

Aktien störtdök med 60 procent på en knapp timme när handeln på Nasdaq inleddes. Bild: Bloomberg

“Beror inte på företaget”

“Den har inte granskats i samma grad som en typisk IPO, men ska handlas på samma sätt som företag som granskats”, säger Usha Rodrigues, professor i företagsekonomi och spac-skeptiker enligt Bloomberg. “Börsnoteringen var inte för att få in seriöst kapital, de flesta av aktieägarna i spac:et har redan sålt ut, men avtalet kan genomföras utan någon riktig granskning från någon”.

John Ruiz själv säger att aktieraset beror på dåliga marknadsförhållanden och inte på det företag han grundade 2014.

ANNONS

Läs även: Forbes: Rekordmånga utlandsfödda lyckas i USA 

Läs även: Trump-kopplad spac sågas i ny rapport – aktien dyker 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS