Blackrock försvarar fossila källor – kundernas beslut

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Blackrock Europa
Blackrocks vice ordförande Philipp Hildebrand säger att det är upp till kunderna vad de vill investera i. (Foto: TT)

Kapitalförvaltaren Blackrock får ofta kritik för att fortfarande satsa på fossila källor. Nu försvarar sig jätten och säger att det är kundernas egna beslut.

ANNONS
ANNONS

Blackrock är världens största kapitalförvaltare som under det första kvartalet investerade lika mycket som Sveriges BNP nådde upp till förra året, vilket är över 98 000 miljarder kronor, skriver DN.

Blackrock får kritik för smutsig energi

Jätten får ofta kritik för att man fortfarande håller kvar vid bolag som satsar på smutsig energi som kol och olja, och det är något som vice ordförande Philipp Hildebrand är medveten om men som han säger är kundernas egna beslut och inte Blackrocks.

“Vi är inga klimatpoliser och det är inte våra pengar, vi måste satsa där kunderna önskar”, säger han i en intervju med DN.

Philipp Hildebrand förklarar att Blackrock enbart investerar kundernas pengar, och det enda förvaltaren kan göra i sambandet är att förklara för sina kunder vad olika investeringar kan innebära.

“Inte en enda dollar av vad vi förvaltar tillhör oss utan våra kunder och en del av dem vill av någon anledning investera i fossila bränslen. Det måste vi respektera.”

ANNONS
ANNONS

Måste satsa i utvecklingsländerna

Han säger vidare att omställningen nu måste ske i utvecklingsländerna om den ska göra någon nytta, och mer ansvar måste läggas på multilaterala utvecklingsbanker och Världsbanken.

Klimatarbetet täcker ett stort område som går olika fort inom olika sektorer, samtidigt som subventioner i USA nu lockar över många europeiska bolag till andra sidan Atlanten för att ta del av Joe Bidens klimatpaket. Att USA och Europa tävlar om stöd i klimatracet kan “leda till massiv protektionism på bägge sidor”.

“Det blir kontraproduktivt på sikt.”

Läs även: Blackrock: Historisk rea på aktier i Europa

Läs även: Blackrock: Därför undviker vi statsobligationer

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS