Goldman Sachs indikator för en bear market är nu uppe i 73 procent, vilket är den högsta nivån sedan slutet av 1960-talet och början av 70-talet.

ANNONS

Enligt bankens globala aktiestrateg Peter Oppenheimer lyser indikatorn rött och investerare bör alltid inta en försiktig hållning när den överstiger 60 procent.

Att indikatorn nu är högre än så betyder att risken för en nedgång är ”betydande”, och att det är troligt att avkastningen blir noll under de kommande tolv månaderna, rapporterar CNBC.

Samtidigt sade Peter Oppenheimer att man inte bör räkna med en björnmarknad direkt utan förmodligen blir det så att vi under en längre tid får nöja oss med låg avkastning till följd av en inbromsande ekonomisk aktivitet. Det är först när inflationen och räntorna sticker upp skarpt som man bör ringa i varningsklockan för en inkommande recession.

ANNONS
ANNONS

Goldman Sachs bear market-indikator är baserad på data för arbetslösheten, produktionen, kärninflationen, räntekurvan och aktievärderingar baserade på Shillers p/e-tal.