”Min poäng är att EU, Finland och Sverige noga behöver fundera hur det lönar sig att bedriva ett sanktionskrig”, säger Björn Wahlroos.

ANNONS

Det var i samband med en tillställning arrangerad av bland annat finska utrikesministeriet som Björn Wahlroos, Nordeas tidigare styrelseordförande, sade att EU:s sanktioner mot Ryssland riskerar att skada mer än de gör nytta.

”Krig handlar om att skada din fiende mer än vad du skadar dig själv. Ingen har någonsin vunnit ett krig genom att skjuta sig själv i benet”, sade affärsmannen Björn Wahlroos, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Han betonade att han stöder Ukraina fullt ut men tycker att den ”etiska argumentationen” militärt är både meningslös och farlig.

Gör jämförelse med Jimmy Carters embargo

EU kan inte vinna gaskriget mot Ryssland och bör därför heller inte utvidga sina sanktioner, anser han.

Han pekar på den tidigare USA-presidenten Jimmy Carters veteembargo mot Sovjetunionen på 1970-talet.

ANNONS
ANNONS

”Carter efterträddes av Ronald Reagan som lyckligtvis hade klokare rådgivare, varpå de amerikanska sanktionerna kom att gälla high tech vilket fick enorma följder, inte bara för de omedelbara relationerna och maktbalansen utan verkade långsiktigt så att landet trillade av den teknologiska utvecklingen. Det var ett intelligent sätt att föra ett sanktionskrig jämfört med veteembargot. Samma resonemang gäller idag”, sade Wahlroos.

Läs även: EU: Nytt beslut – dumpar 90 procent av rysk olja [Dagens PS]