Omikronvarianten av coronaviruset blev en smäll för näringslivet. Men techmiljardären Bill Gates ser famtiden an. Han förutspår ”många färre fall” världen över efter omikron.

ANNONS

Coronavirusets omikronvariant sveper just nu över världen. Men Bill Gates har tillförsikt, skriver CNBC.

I tisdags skrev Bill Gates under en frågestund på Twitter, att han tror att pandemin nu går in i en mer lågintensiv fas.

”När länder går igenom omikronvågen kommer deras vårdsystem att utmanas. De flesta allvarliga fall kommer att handla om ovaccinerade personer. När omikronsmittan går över ett land kommer det att leda till många färre fall, så att covid kan börja behandlas mer som en säsongsinfluensa resten av året”, skriver Bill Gates.

Bill Gates: ”Det kan komma överraskningar”

Gates är inte den första som gör förutsägelser som denna. Flera exporter menar att utvecklingen kan leda till så kallad flockimmunitet och att detta i sig kan leda covid till ett mindre allvarligt stadium.

Samtidigt tror han att vi kommer att få fortsätta att ta covid-vaccin ett tag framöver. I USA rapporterades i måndags 1,5 miljoner nya fall av covid. Sjukhusinläggningarna skjuter också i höjden, vilket kraftigt belastar den amerikanska sjukvården. Anthony Fauci, Joe Bidens medicinske rådgivare, tror att kulmen i den här vågen ska vara nådd i mitten av januari.

Men även om många är optimistiska finns det andra möjligheter, som ytterligare nya virusvarianter, vilka kan mutera fram ur omikronviruset eller någon annan stam av covid-19.

ANNONS
ANNONS

”Enmer smittsam variant är inte sannolik”, skriver techmiljardären på Twitter. ”Men vi har blivit överraskade många gånger under den här pandemin.”

Läs också:

Bill Gates: ”Misstro mot regeringar stort problem 2022 (Dagens PS]
Bill Gates avbokar julen på grund av omikron [Dagens PS]