Big Tech: Tusentals miljarder upp i rök

Uppdaterad: 28 nov. 2022Publicerad: 27 nov. 2022
Big Tech
De amerikanska teknikjättarna har varit föremål för en brutal kursslakt på börsen i år. Investerarna har förlorat hisnande 7,4 biljoner dollar. (Foto: TT)

På bara ett år har investerare i 15 av de största teknikföretagen (Big Tech) på Nasdaq i USA förlorat enorma 7,4 biljoner dollar, alltså 77 600 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Proppen har gått ur företagens marknadsvärde och CNBC berättar att 70 procent av bolagens börsvärde är borta sedan nivåerna toppade under 2021.

“Anställningarna blomstrade och teknikanställda frossade i det höga värdet på sina aktieoptioner”, skriver den amerikanska nyhetskanalen som minns hur det såg ut då.

Det här är bara tolv månader sedan. Värt att betänka.

Drygt 6 200 miljarder kronor puts väck i Big Tech-bolagen

I år har 600 miljarder dollar, 6 240 miljarder kronor, utplånats i teknikjättarna i spåren av centralbanken Federal Reserves räntehöjningar i försöken att tygla en skyhög inflation.

“Totalt har investerare förlorat ungefär 7,4 biljoner dollar, baserat på 12-månadersfallet i Nasdaq”, skriver CNBC.

Det motsvarar 77 600 miljarder kronor.

Av IPO-haussen under pandemiåren 2020 och 2021 återstår i dag endast en “rännil”. Börsintroduktionerna har i princip avstannat helt.

Samtidigt tvingas de tidigare så extremt hajpade tillväxtföretagen till massuppsägningar, frysa nyanställningarna och skära drastiskt i kostnaderna.

ANNONS
ANNONS

Nasdaq på väg att få stryk av S&P 500 igen

Tekniktunga Nasdaq är, framgår det i artikeln, på väg mot att avsluta 2022 med en sämre utveckling än det breda amerikanska börsindexet S&P 500.

Det har inte hänt på nästan två decennier. Senast det hände hade it-bubblan spruckit och Nasdaq underpresterade i kölvattnet av det.

Mellan åren 2000 och 2006 slog Nasdaq S&P 500 bara en gång, skriver CNBC.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: CNBC:s Jim Cramer hissar 10 techaktier

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.