Dagens PS

BHP:s aktieägare får rådet att rösta ner klimatplan

BHP:s klimatplan kan röstas ned.
BHP:s anläggning i Sydney. Bolagets klimatplan kan röstas ned efter kritik från röstningsrådgivaren Glass Lewis. (Foto: AP Photo/Rob Griffith, File)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 sep. 2021Publicerad: 28 sep. 2021

Aktieägare i gruv- och mineralföretaget BHP har blivit rådda att rösta emot företagets klimatplan. Det är röstningsrådgivaren Glass Lewis som invänder, skriver Financial Times

ANNONS
ANNONS

BHP, en av världens största järnmalms- och stålproducenter, har gått ut med målet att reducera sina koldioxidutsläpp med minst 30 procent fram till 2030. Slutmålet är att nå nollutsläpp 2050.

Man ska också kräva av leverantörer att dessa ska nå nollutsläpp före 2050.

BHP har också som målsättning att hjälpa sina kunder – i Asiens stålindustri – att tekniskt klara en reduktion av koldioxidutsläppen med 30 procent fram till 2050.

Man vill också reducera utsläpp från frakt med 40 procent.

Glass Lewis säger nej

Men röstningsrådgivaren Glass Lewis, som ger råd till institutionella aktieägare, ger rådet att rösta emot planen, skriver Financial Times. De är inflytelserika och kan avgöra i frågan.

Glass Lewis skriver att även om bolaget tar notis om BHP:s öppenhet kring klimatförändringarna och stegen som bolaget tar för att minska sitt fossila avtryck, så finns det utrymme för förbättring.

“Till exempel är det oklart om bolagets nuvarande mål baserar sig på vetenskap”, står det i rapporten.

ANNONS

Man skriver också att BHP “inte verkar” ha fått sin plan certifierad av utomstående organisationer som Transitions Pathway Initiative.

“Enligt en genomgång från TPI är företagets mål fortfarande inte i linje med Parisavtalet”, skriver Glass Lewis.

När det gällde målet att reducera koldioxidutsläpp hos kunderna anser Glass Lewis att målen är för lågt satta och att för lite pengar har avsatts för att minska utsläppen från stålproduktionen.

“Vi är inte övertygade om att stöd för den här lösningen är motiverad just nu”, står det i rapporten till investerare och delägare.

Klimatplan kan röstas ned

BHP är ett av flera stora bolag som ger aktieägarna möjligheten att vara med och bestämma om hur man ska förhålla sig till klimatet.

Glencore, Royal Dutch Shell och Rio Tinto är andra stora och utsläppstunga bolag som har valt den vägen.

Aktivister menar nu att Glass Lewis ställningstagande kommer att leda till att klimatplaner röstas ned istället. Man tror att det faktum att aktieägarna faktiskt ges möjligheten att rösta kan slå tillbaka.

ANNONS

“När Glencore, Shell och andra hade lätt att få igenom sina planer tidigare i år så visar det här rådet att företag inte längre kommer att bli belönade för målsättningar, utan att klimatplaner nu kommer att bedömas utifrån innehåll”, säger Dan Gocher, direktör på aktieägarorganisationen Australasian Centre for Corporate Responsibility.

Läs också:

Volvo vill nå klimatneutral tillverkning – Torslanda först ut
SSAB släpper ut mest: “Vi är absolut inte nöjda”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS