Bezos säljer aktier i Amazon värda mer än 3 miljarder dollar (cirka 26 miljarder kronor) under veckan. Det gör att han sammanlagt under 2021 sålt Amazonaktier för 8,6 miljarder dollar, cirka 74 miljarder kronor.

ANNONS

Jeff Bezos lovade i samband med FN:s klimatkonferens i Glasgow, COP26, att skänka 2 miljarder dollar (17,1 miljarder kronor) till arbete med att ”återställa naturen och omvandla matsystemen”.

Bezos sålde enligt Bloomberg 608 450 aktier efter en uppgjord plan.

Finansierar rymdföretag

Amazongrundaren har använt pengarna till att finansiera sitt rymdföretag, Blue Origin, och har också lovat 10 miljarder dollar till Bezos Earth Fund för att motverka följderna av klimatförändring.

Det senaste löftet, som alltså gavs vid klimatkonferensen COP26, innebär att 1 miljard dollar av Bezos pengar ska användas av forskare och klimataktivister för att återställa landskap, i första hand i Afrika och USA. Den andra miljarden som utlovades ska användas till mat- och jordbrukssystem.

”Vårt löfte idag stöttar ett tredelat imperativ – vi måste bevara det vi har, återupprätta det vi mist, och utveckla det vi behöver i harmoni med naturen”, sa Bezos i en pressrelease i samband med löftet på konferensen.

Näst rikast i världen

Bezos äger fortfarande runt 10 % av Amazon enligt Bloomberg Billionaires Index, och är världens näst rikaste med en beräknad förmögenhet på 196 miljarder dollar (1685,3 miljarder kronor).

Amazons aktier har efter den enorma värdeökningen 2020 (upp 76 procent) bara stigit med knappt fyra procent i år.

Sedan 1997 har Bezos sålt ungefär en femtedel av företaget. Tack vare den enorma värdeutvecklingen under senare år, då inte minst pandemin fick online-försäljningen att växa dramatiskt, kan Jeff Bezos nu sälja relativt små aktieposter och ändå få in tiotals, om inte hundratals, miljoner kronor till sina planer för både jorden och rymden.

Under förra året sålde Jeff Bezos aktier till ett värde av mer än 10 miljarder dollar (86 miljarder kronor).

ANNONS
ANNONS

Läs även: Elon Musk sågar FN efter krav på att lösa svälten [Dagens PS]

Läs även: Ikea bakom ny plattform för klimatet [Dagens PS]