Dagens PS

Berika dig på statsskulden – så köper du statsobligationer

Pengar som växer.
Har du funderat på att köpa in dig i statsobligationer utan att veta hur du ska bära dig åt? Svaret finns här! (Bild: Marcus Millo / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Den senaste tidens räntehöjningar har mestadels medfört bekymmer för de flestas privatekonomi. Men det har också öppnat dörren till statsobligationerna, en investeringsform som ansetts oattraktiv väldigt länge.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Högre räntor innebär att avkastningen på sparkonton och statsobligationer har ökat rejält och det har blivit ett reellt alternativ till att investera i aktier. Men hur gör man egentligen som privatperson om man vill köpa statsobligationer?

Statsobligationer ses som en av de säkraste alternativen för investerare – med lägre avkastning som den uppenbara baksidan. Vill man ha en lägre men så säker avkastning som möjligt är det därför ett attraktivt alternativ till att investera i aktier, skriver Morningstar.

Räntefonder – din väg till statsobligationer

Bland privatpersoner är det ovanligt att köpa statsobligationer direkt.

De handlas ofta i väldigt stora poster och själva handeln är komplicerad. Det vanligare alternativet är att köpa in sig i en räntefond för att få exponering mot statsobligationerna.

“Det är dock viktigt att komma ihåg att även om statsobligationer generellt anses som säkra investeringar, kan värdet på en räntefond fluktuera. Ränteläget och marknadens förväntningar spelar en betydande roll för fondens utveckling”, säger Johan Moeschlin, förvaltare av AMF:s räntefonder till Morningstar.

Läs även: Förvaltaren: Räntefonderna som har låg risk – på riktigt. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Obligationsräntorna har ökat

Räntan på statsobligationerna har varit väldigt låg under en lång tid, men i och med den stigande inflationen har obligationsmarknaden vaknat till liv.

ANNONS

Räntorna har ökat kraftigt i och med Riksbankens höjning av styrräntan för att bekämpa inflationen, och ligger i år mellan 2 och 4 procent.

“Det bästa sättet att få exponering mot statsobligationer är att köpa en obligationsfond/långräntefond. De flesta svenska långräntefonder är dock inte renodlade statsobligationsfonder utan har ett inslag av säkerställda bostadsobligationer”, förklarar Joakim Buddgård, senior portföljförvaltare Handelsbanken Fonder, i ett svar till Morningstar. 

Statsobligationer och räntesänkningar

Så vad händer med investeringen när räntorna går ner igen? Räntenivåer är en färskvara och avkastningen på statsobligationerna hänger ihop med räntorna. Hur påverkas värdet på en räntefond av sänkta räntor?

Sänkt styrränta, och förväntningar om ytterligare sänkningar, har stor betydelse, menar Johan Moeschlin som förklarar för Morningstar att statsobligationspriser generellt sett tenderar att stiga när styrräntan sänks, vilket resulterar i lägre obligationsräntor.

“Detta beror på det inversa förhållandet mellan obligationspriser och räntor. När Riksbanken sänker styrräntan blir befintliga obligationer med högre räntor mer attraktiva, vilket driver upp deras pris.” 

Redan inprisat i fonderna

“Det är viktigt att notera att marknaden ofta ‘prisar in’ förväntade räntesänkningar innan de faktiskt inträffar. Detta betyder att vi kan se rörelser i statsobligationsräntor redan innan Riksbanken formellt annonserar sina beslut”, säger Johan Moeschlin. 

Med andra ord behöver inte de kommande räntesänkningarna innebära att räntefonder är en förkastlig investering i dag. Handelsbanken Fonders spår en relativt god avkastning i långa räntor/statsobligationer framöver.

ANNONS

“Dock ser vi ett antal faktorer som talar för att långa räntor inte kommer sjunka i samma utsträckning som historiskt i sänkningsfaser”, säger Joakim Buddgård. 

Läs mer: Så ska Kinas riksbank kyla ner överhettad marknad. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Relevance Communication Nordic AB 
– Noterat på Nordic SME sedan 2017 

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]