Dagens PS

Barn till rika ryska oligarker protesterar mot kriget

TV-programledaren och societetslejonet Ksenia Sobchak är en av dem som protesterar mot kriget på Instagram
TV-programledaren och societetslejonet Ksenia Sobchak är en av dem som protesterar mot kriget på Instagram. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 mars 2022Publicerad: 07 mars 2022

En del ryska oligarkers barn gör nu uppror mot Vladimir Putin och kriget i Ukraina på Instagram, där de annars brukar visa upp sin överdådiga livsstil.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har några rika ryska barn till oligarker använt Instagram för att protestera mot Vladimir Putins invasion av Ukraina, det rapporterar Insider.

En av de starkaste rösterna har societetslejonet Ksenia Sobchak, en 40-årig programledare på TV som regelbundet fördömer invasionen i Instagraminlägg till sina 9,3 miljoner följare.

Hon kallas ibland för Rysslands Paris Hilton och är dotter till St Petersburgs tidigare borgmästare Anatoly Sobchak. Trots att hennes familj har starka band till den ryska presidenten utmanade hon honom i presidentvalet 2018.

“Globala geopolitiska intressen kan inte vara viktigare än miljontals människors enkla, fredliga liv”, skrev Ksenia Sobchak i ett inlägg på Instagram i fredags.

“No to war”

Rysslands forne president Boris Yeltsins 19-åriga barnbarn Maria Yumasheva har delade också sitt stöd för Ukraina dagen när invasionen inleddes. I ett inlägg på Instagram delade hon den ukrainska flaggan med en emoji av ett brustet hjärta och skrev “No to war”.

Hon är dessutom dotter till Vladimir Putins rådgivare, miljardären Valentin Yumashev, som enligt BBC ska ha hjälpt Putin till makten. Hennes fästman Fedor Smolov, en 32-årig rysk fotbollsspelare, skrev också “no to war” i ett Instagraminlägg med emojis av brustna hjärtan och den ukrainska flaggan.

Nedstängt inlägg

ANNONS

“Den största och mest framgångsrika lögnen i Kremls propaganda är att de flesta ryssar står med Putin”, skrev det 27-åriga societetslejonet Sofia Abramovich på Instagram. Hon är bosatt i London och dotter till en av Rysslands rikaste män, Roman Abramovich, värd runt 13,5 miljarder dollar, cirka 134 miljarder kronor.

I inlägget hade Sofia Abramovich med en bild med texten “Ryssland vill ha krig med Ukraina” där hon strukit över ordet Ryssland och ersatt det med Putin. Hennes inlägg har stängts ned men det har skärmdumpats och delats på Twitter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rikast i Ryssland – hela listan inklusive oligarker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS