Dagens PS

Banks "flash crash" sänkte Stockholmsbörsen – 840 miljoner i böter

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Den amerikanska storbanken Citi får böta 840 miljoner kronor efter att ha orsakat en “flash crash” på Europas börser 2022 där Stockholmsbörsen påverkades mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritanniens finansinspektion har granskat ärendet i en två år lång utredning och kommer fram till att Citis system var dåligt utformade och att övervakningen av dem var ineffektiva vilket gjorde att en felaktig säljorder kunde gå igenom, rapporterar Bloomberg.

Stockholmsbörsen rasade 8 procent

Utredningen visar att en aktiehandlare hade tänkt sälja en korg med europeiska aktier värda 620 miljoner kronor den 2 maj 2022, men istället råkade skapa en säljorder värd 4 750 miljarder kronor.

Handlaren upptäckte misstaget, men då hade aktier för 15 miljarder kronor hunnit säljas. Det räckte för att skicka börserna i Europa nedåt, särskilt de nordiska börserna där Stockholmsbörsen föll mest, ned över 8 procent.

Börsen återhämtade sig igen samma dag efter att misstaget upptäcktes.

”Dessa misstag ledde till att felaktiga order värda över en miljard pund utfördes och riskerade att skapa en oordnad marknad. Vi förväntar oss att företagen tittar på sina egna kontroller och ser till att de är lämpliga med tanke på snabbheten och komplexiteten på finansmarknaderna”, skriver den brittiska finansmyndigheten.

Citi: “Individuellt misstag”

Citi bötfälls av myndigheten samt ett annat tillsynsorgan. Banken ska betala motsvarande 840 miljoner kronor. Citi säger att denna “flash crash” orsakades av ett individuellt misstag med en så kallad “fat finger trade”, men att de också förbättrat sina system sedan dess.

ANNONS

Läs även: Nyckeltalet larmar: Dags att sälja på börsen? (Dagens PS)

Läs även: “Black Swan”-författaren: Investerare kan ignorera Mellanöstern (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS