Bankjättar rusar mot exit i Moskva

Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022
bankjättar Moskva
Globala bankjättar som Citibank överger Ryssland. (Foto: TT)

Medan tumskruvarna dras åt den ryska ekonomin flyr internationella bankjättar Moskva – runt 100 miljarder dollar står på spel.

ANNONS
ANNONS

Det är Bloomberg som uppger att en dussintal långivare/banker, bland andra Societe Generale och Citigroup, nu förbereder sig för ett tillbakadragande från det på grund av Ukrainakriget hårt sanktionerade Ryssland.

Om inte helt och hållet så näst intill.

Enligt Bloomberg har bara Citigroup tusentals anställda och miljarder dollar i tillgångar i Ryssland och den amerikanska bankbjässen har, framgår det, klargjort att mycket av den ryska verksamheten nu ska bort.

Fått kritik för att ha hjälpt oligarker

Andra bankgiganter som nämns och är på väg att mer eller mindre avsluta sina affärer i Ryssland är Goldman Sachs, JPMorgan Chase och Deutsche Bank.

Även andra aktörer i finansbranschen samt advokater avyttrar i Ryssland och många tycks ta sin tillflykt till Dubai.

“Ett dussin långivare, inklusive Raiffeisen Bank International AG, Citigroup och Deutsche Bank, har cirka 100 miljarder dollar i kombinerad exponering mot Ryssland, enligt data som sammanställts av Bloomberg”, framgår det i artikeln.

Kritiker, däribland finansmannen och politiska aktivisten Bill Browder, tillika den ryske presidenten Vladimir Putins fiende, har tidigare sagt att investmentbanker haft en viktig roll när bland andra ultrarika oligarker fört ut pengar från Ryssland till resten av världen.

Läs även: Helig patriark bakom Putins Ukraina-krig

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.