ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Banker ska stänga av Ryssland – oro för kostnader

Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 24 feb. 2022
Bankvalv
Amerikanska banker håller fortfarande på att utarbeta strategier för att stänga av ryska intressen. (Bild: Pixabay)

Amerikanska banker läser det finstilta i sina avtal och förbereder för sanktioner mot Ryssland, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
ANNONS

Även om finansiella institutioner var medvetna om att sanktionerna kommer, är det nu många storbanker som oroar sig för ökade kostnader för juridiska rådgivare och andra administrativa problem.

USA:s president Joe Biden har lovat skarpa sanktioner mot Ryssland vid en invasion av Ukraina, och det påverkar sättet som banker och finansinstitut tacklar ryska finansiella intressen.

En av de första sanktionerna som USA, EU och Storbritannien tillsammans har kommit överens om redan före invasionen är att man vill begränsa ryska bankers möjlighet att operera internationellt.

I överenskommelsen ingick ett förbud för ekonomiskt utbyte mellan amerikanska medborgare och ukrainska utbrytarregioner. I tisdags valde man också att stänga utväxlingen med Rysslands statsägda banker och institut som är knutna till dessa.

USA:s finansförvaltning har också stängt ner transaktioner som rör den ryska statsskulden. Personer från den ryska eliten har fått sina tillgångar frusna. Det gäller också 351 ryska duma-ledamöter som har röstat för att klassa regionerna Luhansk och Donetsk som fria statsbildningar.

Banker i juridiska gränsdragningar

Det är de finansiella institutionerna som rent tekniskt ska verkställa besluten, och här har bankerna tidigare fått böter när de inte agerat tillräckligt snabbt eller effektivt. Den här gången har man 30 dagar på sig, samtidigt som gränserna för sanktionerna kan ändras.

Reuters skriver emellertid att situationen nu har ändrats och att bankerna har sanktionsprogram på plats, bland annat efter förberedelser från den amerikanska presidentadministrationen.

“De nya amerikanska sanktionerna ska inte vara alltför svåra att implementera”, säger Mario Mancuso, ansvarig för internationell handel på rådgivningsfirman Kirkland & Ellis.

Bankerna har haft tid att förbereda sig efter Kriminvasionen, menar han.

Ändå är det tekniskt och juridiskt inte helt enkelt att administrera nedstängningarna. Bland annat har bankerna sökt klarhet i exakta geografiska gränsdragningar när det gäller handel med utbrytarregioner. Gränserna har skiftat den senaste tiden.

Finansförvaltningen har bara en månad på sig att färdigställa alla detaljer, och framtida mer långgående sanktioner kan göra det till en utmaning, skriver Reuters.

Det är inte svårt att utvidga avstängningen till fler ryska banker, men de alltmer omfattande uppmaningarna att stänga av ryska aktörer från betalsystemet Swift är däremot mycket omstritt.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här