Dagens PS

Bankens mörka prognos för 2024

Saxo Bank
Saxo Bank målar gärna upp framtidsscenarier och nästa år ser inte bra ut. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Den danska investeringsbanken har haft rätt förut. Nu förutspår den några globala händelser för nästa år – som inte bådar gott för den globala ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den danska investeringsbanken Saxo Bank har tidigare siat om framtiden och fått rätt, som 2015 när banken uppgav att Storbritannien skulle lämna EU, vilket beslutades i en folkomröstning året därpå.

Saxo Bank ger dyster framtidsbild

Nu målar banken upp ett scenario för nästa år, som är allt annat än munter läsning, och inkluderar en rad skilda ämnen. Förutsägelserna är en “serie av osannolika men underskattade” händelser som kan “skicka chockvågor över finansmarknaderna” om de nu skulle slå igenom.

Saxo Bank publicerade sin nya rapport för 2024 under tisdagen. Enligt investeringschefen Steen Jakobsen handlar rapporten om att “provocera fram tankeprocesser”, även om prognosen inte är representativ för bankens officiella åsikter.

“Styrelser gillar när de kan planera framåt, centralbanker gillar det för riskreducering och jag tror att våra kunder älskar det eftersom det är engagerande”, säger Jakobsen.

ANNONS

Senaste nytt

Ny förmögenhetsskatt på agendan

EU blir allt mer desperat efter pengar, genom bland annat kriget i Ukraina och den gröna omställningen. Ett sätt att få in nya inkomster är att införa en ny förmögenhetsskatt inom EU, på två procent. Förutom att dra in mellan 42 och 150 miljarder euro, beroende på om skatten innefattar enbart miljardärer eller även miljonärer, så skulle den även slå hårt mot märken som LVMH och Ferrari, menar den nya rapporten.

“EU:s moderna version av Robin Hood kommer skicka chockvågor genom den europeiska lyxindustrin”, uppger chefen för aktiestrategi på Saxo Bank, Peter Garnry.

ANNONS

Stora problem i USA

På andra sidan Atlanten blåser det in ännu mörkare moln nästa år. Den nya rapporten beskriver “ett slut på kapitalismen” i USA. Eftersom de geopolitiska problemen kvarstår i världen så kan den amerikanska regeringen tvingas öka försvarsutgifterna ytterligare, samtidigt som Federal Reserve kan komma att strama åt penningpolitiken på grund av ännu en inflationsvåg.

Samtidigt fortsätter det globala problemet med fetma, där efterfrågan av läkemedel mot just fetma ser ut att skjuta i höjden och kraftigt överträffa utbudet, berättar CNBC.

“Fler sjukdomar och sjukdagar gör att den globala produktiviteten sjunker”, skriver författarna i rapporten.

Läs även:

IMF höjer USA:s tillväxtprognos – men inte Europas – Dagens PS

Storbanken svänger: 2024 ett förlorat år – för Sverige – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS