Penningtvätt från grova ekobrott. Omfattningen större än i Swedbank, avslöjar Uppdrag Granskning i SVT.

annons
annons

Det handlar om den ökända penningtvättshärvan Magnitskij och enligt Uppdrag Granskning, som sänds i dag, onsdag, har 475 miljoner kronor – knappt en halv miljard kronor alltså – slussats genom den svenska storbanken SEB i Baltikum från bolag som är inblandade i Magniskijhärvan.

Sparekonomer som Affärsvärlden talat med anser att avslöjandet kring SEB är ”mycket allvarliga uppgifter”.

Det är ”knappast smickrande för banken att så många transaktioner kan kopplas till Magnitiskij-affären”, säger exempelvis Nordnets sparekonom Frida Bratt till tidningen.

Summan det rör sig om är tre gånger så hög som i den misstänkta penningtvättsskandalen med Swedbank, uppger UG och som även Dagens PS följt minutiöst och där huvudena rullar bland topparna. Bland andra tvingades Birgitte Bonnesen lämna posten som Swedbanks vd, och kort efteråt fick även bankens styrelseordförande Lars Idermark, som kickat Bonnesen, avgå.

Den ryska härvan, som den svenska banken nu anklagas för att vara involverad i genom misstänkta transaktioner, handlar i grunden om en stöld av skattepengar och dödsfallet kring den ryska skatterevisorn Sergej Magniski. Därav namnet på härvan.

Enligt UG har bland andra en målvakt identifierats bland SEB:s kunder som även var målvakt för kunder i Swedbank.

I den kartläggning som nu gjorts förekommer 194 kunder i SEB med konton i Sverige och Baltikum och som uppges vara skrivna utomlands, huvudsakligen i skatteparadis. Cirka två tredjedelar av dessa, 130 stycken, omsätter tillsammans 2 miljarder kronor och uppvisar tydliga varningssignaler för misstänkt penningtvätt.

I ett pressmeddelande skriver SEB, som analyserat enskilda kundrelationer, att banken inte hittat några tecken på systematisk penningtvätt. Däremot visar datan enligt SEB att det funnits en förhöjd risk för penningtvätt.

”Med grund i den omfattande analys vi gjort av bankens historia i Baltikum har vi inte kunnat se att SEB systematiskt har utnyttjats för penningtvätt. Vi kan samtidigt konstatera att både SEB och andra banker ständigt lever med riskerna som finansiell brottslighet innebär”, säger Johan Torgeby, vd och koncernchef, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt skriver UG på SVT att SEB ”medger misstänkta transaktioner på 80 miljarder kronor mellan åren 2008 och 2016.

Det handlar enligt programmet om penningtvätt från grov ekonomisk brottslighet.

Läs mer här.