Dagens PS

Guldregn väntar för bankaktier – får dela ut pengar ut igen

guldregn bankaktier
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser inget behov av fortsatt begränsade bankutdelningar. (Foo: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 aug. 2021Publicerad: 20 aug. 2021

Ägare till bankaktier kan se fram mot ett guldregn. Finansinspektionen förlänger inte rekommendationen till banker att begränsa sina utdelningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande på fredagsmorgonen berättar Finansinspektionen, FI, att myndigheten inte förlänger rekommendationen om begränsade utdelningar från banker.

Därmed väntar ett guldregn för ägarna till bankaktier.

“Osäkerheten minskar och ekonomin fortsätter att förbättras. Därför förlängs inte rekommendationen kring begränsningar av bankers utdelningar. Rekommendationen löper ut den 30 september 2021”, skriver FI.

Ser inget fortsatt behov

Enligt generaldirektör Erik Thedéen finns inte behov att ha kvar restriktionen för banksektorn.

“Givet att den exceptionella osäkerheten från förra våren är över, samtidigt som den svenska ekonomin är inne i en tydlig återhämtningsfas”, säger Thedéen men tillägger att han “förutsätter att bankerna tar hänsyn till att pandemin fortfarande gör ekonomiska utsikter osäkra, och att de tar höjd för det i sin kapitalplanering”.

Finansinspektionens (FI) rekommendation som gäller fram till den 30 september i år innebär att banker och andra finansiella företag ska vara återhållsamma i beslut om aktieutdelningar och aktieåterköp.

Ökar kapitalkravet på bankerna

ANNONS

FI har tidigare sagt att den kontracykliska kapitalbufferten för banker ska höjas i år, något som tillsynsmyndigheten redan påpekade i sin stabilitetsrapport i början av juni.

Orsaken till det uppges vara en kombination av “kvarstående systemrisker, och återhämtningen i ekonomin”, vilket FI betonar att bankerna måste ta hänsyn till.

Banksektorn har under sommaren gått starkt på börsen och kommit in med resultatrapporter för andra kvartalet som uppenbarligen fallit aktiemarknaden i smaken.

Ingemar Carlsson, teknisk analytiker på Placeringsguiden, är en av de experter som inför sommarbörsen lyfte fram just bankerna som börsvinnare, vilket Dagens PS uppmärksammade på torsdagen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS