Danske Banks vd Chris Vogelzang lämnar sin tjänst med omedelbar verkan efter brottsmisstankar mot hans tidigare arbetsgivare.

ANNONS

Brottsmisstankarna kopplas till banken där han tidigare arbetade, den nederländska banken ABN AMRO som utreds för penningtvätt, skriver SvD.

Chris Vogelzang jobbade 17 år på den nederländska banken, fram till 2017, framgår det.

”Jag är mycket förvånad över de holländska myndigheternas beslut. Jag lämnade ABN AMRO för över fyra år sedan och känner mig trygg med att jag hanterade mitt ledningsansvar med integritet och engagemang. Min status som misstänkt betyder inte att jag kommer att bli åtalad”, säger Chris Vogelzang i ett pressmeddelande som tidningen hänvisar till.

Förlikning på 4,8 miljarder

ABN AMRO har ingått en förlikning med nederländska myndigheter om att betala motsvarande drygt 4,8 miljarder kronor på grund av grava brister i bankens antipenningtvätt-arbete.

Chris Vogelzang har flera gånger betyderat sin oskuld, men han är inte den enda toppen med koppling till ABN AMRO som nu gör sorti. Även Gerrit Zalm, tidigare vd för den nederländska banken, som suttit i Danske Banks styrelse i två år, lämnar sin stol med omedelbar verkan.

Danske Bank har själv varit föremål för penningtvättsskandaler, vilket 2018 bland annat ledde till att dåvarande vd:n för Danske Bank, Thomas Borgen, sparkades, som Dagens PS rapporterade om då.

ANNONS
ANNONS

Det var Thomas Borgen som Chris Vogelzang efterträdde.

Enligt Svenska Dagbladet är alla brottsmisstankar gällande penningtvätt i Danske Bank fortfarande inte färdigutredda.