Balder renoverade lägenheter i Gävle med svart arbetskraft

Uppdaterad: 29 nov. 2021Publicerad: 29 nov. 2021
Balder i blåsväder, Erik Selin vd och storägare(Foto: TT)
Erik Selin, vd för och storägare i Balder, har inte kommenterat händelsen. Foto: TT

Balder, multimiljardären Erik Selins fastighetsimperium, renoverade lägenheter i Gävle under våren. Byggbolaget man anlitat för arbetet ägs av två bröder, som båda dömts för grova brott.

ANNONS
ANNONS

Enligt Expressen har den ene av bröderna suttit i fängelse tre gånger, bland annat dömd för värdetransportrån. Den andre brodern ska enligt uppgifter vara inblandad i affärer med personer involverade i grov organiserad brottslighet.

Dagens ETC berättar också om hur bröderna anställde byggjobbare från Kirgizistan för att renovera tre lägenheter åt Balder. De fem männen arbetade tio timmar om dagen sex dagar i veckan, och fick bo i en Balder-lägenhet under tiden.

“Vi jobbade hårt och gjorde vårt bästa. De lovade oss jobb för minst ett år framåt. Allt var egentligen jättebra där i början och vi hade en bra relation till de olika arbetsgivarna”, säger Nursultan, en av de kirgiziska anställda.

20 kronor i timmen

Kirgizerna jobbade åt en underleverantör till brödernas byggbolag. En tidig morgon knackade det på dörren till lägenheten, och utanför stod bröderna som driver byggbolaget. De sa åt kirgizerna att packa sina saker och aldrig komma tillbaka.

Då hade de fem byggarbetarna från Kirgizistan arbetat 380 timmar, något de blivit lovade 20 000 kronor var för. I stället fick de 7 000 kronor, 20 kronor i timmen. Om Balder följt kollektivavtalet hade ersättningen varit 70 000 kronor per person. Det säger Pelle Sunvisson, som är tolk och förhandlare för Syndikalisternas byggsyndikat och som driver männens fall till Dagens ETC.

Balder utreder händelsen

När Balder för några veckor sedan fick reda på händelsen startades en utredning. Balder vill inte kommentera den, eller det faktum att man anlitat en underleverantör ägd av en person som dömts för grova brott.

Eva Jonasson, pressekreterare hos Balder, säger att det stämmer att de anlitat brödernas bolag, och att det finns misstankar om att det förekommit svart arbetskraft hos en av deras underentreprenörer.

“Misstankarna är inte riktade mot oss men vi har så klart ett stort ansvar som fastighetsägare och illegal arbetskraft får på inga villkor förekomma i våra projekt. Vi förutsätter att våra entreprenörer följer de avtal som vi har tecknat med dem och att våra krav sedan följer med i avtalen som de i sin tur tecknar med sina underentreprenörer”, säger Eva Jonasson.

Jonasson säger också att det alltid genomförs kontroller på entreprenörer,  och att man nu får titta på vad som behöver förbättras framöver.

Erik Selin, vd och huvudägare för Balder, som beräknas vara god för 60 miljarder kronor, har inte kommenterat händelsen.

Läs även: Forsen byggnader trevåningshus med trästomme 

Läs även:  Fastigheter dominerar bland årets fondvinnare

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS