Börsen i augusti ser ut att bli den svagaste augustimånaden sedan 2021 och i den miljön tankade spararna Investor.

ANNONS

Det är Avanza som konstaterar att Stockholmsbörsens sommarrally är som bortblåst och att augusti är på väg att bli den sämsta augustimånaden sedan 2011.

”Börsrallyt förbyttes till ett lågtryck under augusti där breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjunker över 7 procent”, skriver nätmäklaren i ett pressmeddelande.

Privatspararna har gjort 289 700 aktieaffärer om dagen dag i augusti, vilket uppges vara en minskning med 28 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Berg-och-dalbanan på börsen fortsätter, men trots att börsutvecklingen närmast kan liknas vid en trasig bandspelare, som fastnat vid refrängen av Iron Maidens låt ’Run to the Hills’, så befinner sig faktiskt börsen 5 procent högre än årslägsta som noterades första juli”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Investor följt av SBB, Sinch, H&M och Storskogen är de fem mest köpta aktierna bland Avanzas sparare i augusti.

”Närmare varannan köpkrona under augusti går till en välkänd trio som samtliga dessutom ökar antal ägare hos Avanza. En bidragande faktor kan tänkas vara det faktum att de underpresterat börsen under månaden samtidigt som de har en cementerad plats i mångas portföljer. Ett klassiskt bottenfiske i välkända bolag”, kommenterar Nicklas Andersson.

Säljlistan under månaden domineras av Swedish Match i topp följt av Karo Pharma, CTT Systems, Apple och Millicom.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Wallenbergarna vinnare på utdelningsfesten [Dagens PS]

Läs även: Strateg: Trumfkort när börsen trampar vatten [Dagens PS]

Missa inte: Analytiker: Tre skållheta elbilsaktier i Kina [Dagens PS]