Den rådande pandemin har förvisso präglat året som gått men 2020 har bjudit på många snabba vändningar och oväntade utfall.

annons
annons

2020 har varit fullspäckat med negativa nyheter för samhället i stort. Samtidigt har flera företag visat på förmågan att snabbt anpassa strategi och verksamhet till nya förhållanden.

Årets stora insikt är enligt Affärsvärlden att ”allt är oförutsägbart”. Och tidningen har sammanställt en lista över årets toppar och floppar.

Årets förkortning: ESG

Hållbarhetsfokus hos både bolag och investerare exploderade under året – vilket reflekteras i förkortningen ESG, som står för Environment, Sustainability and Governance.

ESG-aspekten lyftes redan i januari när fondgiganten Blackrock aviserade att klimatfrågan kommer att vara centralt för bolaget framöver.

Det hela togs till sin spets när Blackrock röstade nej till förslaget att Carl-Henrik Svanberg skulle ta över ordförandeklubban i Volvo, skriver Affärsvärlden.

Årets substanspremie: Creades

Sven Hagströmers investmentbolag Creades har under året handlats till en marknadsvärdering som kraftigt ligger över bolagets samlade tillgångar.

Samtidigt värderar aktiemarknaden Mats Qvibergs investmentbolag Öresund runt substansvärdet.

ANNONS
ANNONS

Avsaknaden av en substansrabatt är förvisso inte illa men Mats Qviberg och Öresund är en bra bit ifrån premien på 50 procent som den före detta parhästen Hagströmer och dennes investmentbolag kan stoltsera med.

Årets konkurs: MQ

Klädkedjan MQ Marqet hamnade under våren i en svår situation när butikshandeln blev utsatt för en stor pandeminedgång.

Efter att planer på en nyemission värd 250 miljoner kronor slopades försattes bolaget i konkurs. Men MQ:s historia tog inte slut där.

I stället meddelade Mats Qviberg ett par veckor efter konkursen att han köpte konkursboet.

Årets PR-kupp: Amazon

Amazons Sverigelansering gick nog ingen obemärkt förbi. När e-handelsjätten skulle översätta produktnamn och information gick något snett.

Amazons svenska hemsida kryllade nämligen av felaktiga produktnamn.

Exempelvis kallade Amazon en jacka för en ”glassmaskin” och boxerkalsonger beskrevs som ”mäns bagageutrymme”.

E-handelsjätten hävdade att den stora mängden översättningsmissar berodde på att över 150 miljoner produkter finns att hitta på bolagets plattform.

ANNONS
ANNONS

Årets sämsta bransch: Flyg

Diskussionen om flygskam till trots hade nog ingen kunnat förutspå att 2020 skulle bli året då folk inte kunde resa.

På börsen har resulterade det i att SAS har störtdykt med 64 procent och norksa branschkollegan Norwegian har backat med 98 procent.

Vidare har Norwegian ansökt om konkursskydd – men är trots det en av de mest handlade aktierna bland svenska småsparare.

Läs hela listan här:

Läs även: Grodor på Amazons premiär – Bezos håller masken