Fortfarande är Stockholmsbörsen ett bättre investeringsalternativ än räntemarknaden, anser de.

ANNONS

Privata Affärer återger marknadsanalysen från Enter Fonders experter: Anders Wilson, chef för ränteförvaltning och makroanalys på Enter och Jon Hyltner, aktieförvaltare och analytiker på Enter.

Även om Stockholmsbörsen tappade historiskt i oktober, över 10 procent, är aktiemarknaden enligt deras resonemang hetare än olika alternativ på räntemarknaden.

”Resonemanget stöds av ett räkneexempel som utgår för 100 investerade kronor på toppen 2007, före finanskrisen, hade i dag tjänat cirka 100 kronor – vilket motsvarar 6 procent per år”, skriver Privata Affärer där de båda analytikerna visserligen konstaterar att utfallet som sådant är det sämsta i modern tid, men att det ändå är bättre utdelning än en tioårig svensk statsobligation ger i dagsläget.

De båda börsproffsen slår fast att Stockholmsbörsen, historiskt sett, varit en av de bästa investeringsplatserna. I vart fall på lång horisont.

”Det finns goda skäl att tro att det kommer fortsätta att vara så. Sverige är ett litet land vilket gör att bolag måste söka sig mot exportmarknader för att växa och bli stora”, konstaterar duon i analysen, enligt Privata Affärer.

Även Finwire rapporterar om analysen, där experterna skriver att om värderingen inte är en anledning till oro så hänger det på vinsterna.

ANNONS
ANNONS

Om nedgången i oktober ska markera början på en kraftig sättning så krävs det antagligen att vinsterna på börsen backar, tror Wilson och Hyltner.

”Det ligger inte i korten idag, varken för USA-marknaden eller Sverige. Även om vinstestimaten för Stockholmsbörsen har gått ner några procent under hösten så förväntas vinsterna i genomsnitt växa med cirka 8 procent per år 2019–2020. En bra tillväxttakt men betydligt långsammare än 2018 då vinsten förväntas växa knappt 20 procent”, kommenterar förvaltarna.