Börsåret 2022 har startat skakigt. Till nervösa småsparare säger den oberoende analytikern Peter Malmqvist att man bör sälja av 20 procent av aktieinnehavet. Sedan kan man avvakta hur kurserna rör sig.  

ANNONS

Börsen föll i januari med 12,5 procent under loppet av bara några veckor, konstaterar Carolina Neurath i måndagens Ekonomibyrån. På tisdagen vände börsen uppåt igen men hela tappet är inte återhämtat. Experter tvistar om huruvida det rör sig om början på en börskrasch eller tillfällig volatilitet.

Peter Malmqvist säger till Ekonomibyrån att han hade väntat sig en nedgång i samband med att människor stannar upp och värderar om sina portföljer, men att han inte hade trott att den skulle bli riktigt så kraftig.

”Det var en fördelning av de aktier som gick bra i förhållande till de som var dåliga som kändes lite hysteri”, säger han om börsåret 2021.

”Det var lite räkna och mycket adrenalin”, säger Peter Malmqvist.

Han ser det senaste fallet på börsen som en form av rekyl efter att börsen har varit överhettad.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa det senaste om privatekonomi? Klicka här och ta del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Småsparare kan behöva sälja

Just nu bör placeringarna på börsen vara långsiktiga, men en del småsparare kan inte avvara så stor del av sitt kapital som de har i aktieplaceringar.

Peter Malmqvist tycker att den gruppen bör sälja, men inte hela innehavet.

”Det finns två olika grupper. Den ena gruppen har lite för mycket och är lite för orolig egentligen för det man har på börsen. Den gruppen är just nu väldigt orolig”, säger han till Ekonomibyrån.

Peter Malmqvist tycker att den grupp småsparare som är orolig för sitt kapital på börsen bör sälja en del av det.

ANNONS
ANNONS

”Säljer man 20 procent så har man gjort något”, säger Peter Malmqvist.

Han råder däremot ingen att sälja allt, eftersom ingen ännu vet om kurserna ska sticka uppåt igen. Då kan tajmingen bli dålig om en småsparare väljer att hoppa på tåget igen alldeles för sent.

Läs också:

Efter raset igår – Stockholmsbörsen öppnar uppåt