Dagens PS

Analytiker överens: Tesla kraschar framöver

Tesla
Det kommer bli allt svårare för Tesla att dra in de stora pengarna menar analytiker. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Det ser inget vidare ut för Tesla framöver där analytikerna nu är överens. Elbilsjättens aktie ser ut att fortsätta rasa, frågan är bara med hur mycket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska elbilsjätten Teslas vinst faller med hela 24 procent under årets första kvartal, som Dagens PS berättade. 

Ras för Tesla framöver enligt analytiker

Efter att rapporten släpptes föll även aktien med fyra procent på Wall Street och stängde ner med ett tapp på runt tio procent. Det kan dock bli änne större ras framöver varnar en samlad skara analytiker, enligt Fortune.

De anser att bolaget och aktien är väldigt övervärderad, där David Trainer, grundare av investeringsanalysföretaget New Constructs, tar täten och säger att Tesla-aktien är värd runt 28 dollar, vilket är en sjättedel av det nuvarande priset.

“Tesla är fortfarande enormt övervärderad,” säger David Trainer och pekar på börsvärdet på över 500 miljarder dollar som uppgår till dubbelt så mycket som Toyotas och Volkswagens sammanlagda värderingar.

Större konkurrens

Trots det tror Trainer att Tesla kommer fortsätta att växa de kommande åren men att vinsten för bolaget kommer att minska. Problemet för Tesla är enligt honom att konkurrensen från bilbolagen som alla vill pumpa ut billiga elbilar på marknaden helt enkelt blir för mycket för att Tesla ska kunna hålla uppe sina betydligt högre priser.

Trainers analys är därför att Teslas rörelsemarginaler kommer falla från tretton procent i år till sju procent under kommande år. Trots snabbt växande försäljning så kommer vinsterna inte hålla samma takt.

Drar med sig Nasdaq

Teslas rapport drog med sig Nasdaq på Wall Street under torsdagen, som gick ner med 0,8 procent, där Tesla-aktien alltså rasade med tio procent, berättar CNBC.

Läs även: Tesla nervös inför rapporten – därför sänks priserna i USA

Läs även: Brittiskt genombrott för Einride

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS