Dagens PS

Teslas nettovinst rasar 24 procent i Q1

Tesla
Teslas vd Elon Musk. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 20 apr. 2023

Den amerikanska elbilsjätten Teslas vinst faller med hela 24 procent under årets första kvartal, visar bolagets resultatrapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla förklarar det stora vinsttappet till sina aktieägare med att nya fabriker inte utnyttjats fullt ut och att marginalerna varit stressade, bland annat på grund av högre råvaru- och logistikkostnader.

CNBC som rapporterar om elbilsjättens Q1-siffror konstaterar att vinstraset i och för sig inte är någon överraskning utan i linje med förväntan, “baserat på en undersökning av analytiker från Refinitiv”.

Så höga blev Teslas intäkter

Resultatet per aktie för Tesla i Q1 blev 85 cent, exakt vad analytikerna hade räknat med.

Företagets intäkter under årets första kvartal blev 23,33 miljarder dollar mot väntade 23,21 miljarder dollar.

“Nettoresultatet uppgick till 2,51 miljarder dollar, en minskning med 24% från förra året, medan GAAP-resultatet uppgick till 73 cent, en minskning med 23% från kvartalet föregående år”, skriver CNBC.

Elon Musk angriper Fed

Bolagets vd Elon Musk kommenterade rapporten och sa att en “osäker” makroekonomisk miljö kan påverka människors planer på bilköp.

Musk sa även att han räknar med att de kommande tolv månaderna kommer att kännetecknas av ett “stormigt väder” i ekonomin.

Musk varnade även, enligt CNBC, för att Feds räntehöjningar drabbar bilmarknaden och hävdar att varje räntehöjning motsvarar en lika stor ökning av bilpriserna.

Teslas aktie sjönk med över 4 procent på USA-börsen direkt efter rapportsläppet, framgår det.

Läs även: Tesla nervös inför rapporten – därför sänks priserna i USA

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS