Handelskriget med USA och en åldrande befolkning ligger som en våt filt över Kinas ekonomiska utveckling. Men det finns flera faktorer som talar för att landet säkrar en fortsatt hög tillväxttakt.  

ANNONS

Det skriver förvaltarjätten T. Rowe Price i en färsk analys av Kinas makroekonomiska läge och förutsättningar.

Till skillnad från många länder levererade Kina en stark återhämtning från den ekonomiska nedgång som coronapandemin medförde.

Ekonomin brottas dock med en hög skuldsättningsgrad och en åldrande befolkning gör att landet har svårt att trolla fram en högre produktivitetsgrad, vilket Dagens PS har skrivit om.

Samtidigt lyfter Chris Kushlis, Asienanalytiker på T. Rowe Price att Kina har en utstakad väg framåt.

”Uppgången av teknologi och innovation representerar ett betydande vägskifte för Kina – ett faktum som antagligen är underskattat av marknaden”, skriver han.

Innovationsdrivet

Det finns flera underliggande orsaker till skiftet bort från den tidigare ekonomiska modellen av att exportera billiga konsumentvaror till Västvärlden.

Högre löner, framsteg inom artificiell intelligens och handelskriget med USA, lyfts fram i analysen som orsaker till Kinas satsning på ökad innovation.

Och resultatet är slående.

”I dag leder Kina vägen i många lovande teknologier”, heter det i analysen.

ANNONS
ANNONS

Lägre tillväxttakt

Omställningen till en mer mogen ekonomi kommer dock att innebära en lägre tillväxttakt på sikt.

T. Rowe Price beräknar att efter en initial återhämtning upp till en årlig tillväxt på mellan 8 och 9 procent kommer tillväxten att minska till 5 procent på medellång sikt.

På lång sikt väntas ekonomin växa med mellan 4 och 5 procent  – i synnerhet då kinesiska politiker har kommunicerat målsättningen att vara en mogen ekonomi vid 2030.