Kinas ekonomiska utveckling och målet att bli en teknikstormakt hotas av ”en demografisk tidsinställd bomb”.

ANNONS

Det skriver Dagens Industri och förklarar att det är landets tidigare ettbarnspolitik som blivit en bromskloss. Det här gör att invånarna blir gamla innan de blir rika.

Barnafödandet i Kina uppges vara det lägsta sedan Folkrepubliken bildades för drygt 70 år sedan och det här hotar att sätta käppar i hjulet för landets ekonomiska utveckling, enligt experterna.

”De demografiska problemen får stor inverkan på Kinas ekonomiska tillväxt under de kommande decennierna”, säger Mark Williams, chefekonom för Asien på Capital Economics, till Di och säger att Kina omöjligt kan gå om USA som världens största ekonomi under rådande omständigheter.

I så fall blir det bara tillfälligt, säger han till tidningen.

65-plussarna blir bara fler

Om knappt 30 år, 2050, väntas en tredjedel av Kinas befolkning vara över 65 år, enligt den kinesiska regeringens egna prognoser, skriver Di och uppger att Kinas arbetskraft spås minska med 35 miljoner människor redan inom fem år.

FN räknar samtidigt med, framgår det, att personer i arbetsför ålder i Kina minskar med 200 miljoner personer under de kommande 30 åren.

Hoten som riskerar att omkullkasta Kinas ekonomiska utveckling staplas på rad.

ANNONS
ANNONS

”Det är nästan omöjligt att se hur ett land med så snabbt åldrande befolkning, och färre och färre arbetare som ska ta hand om allt fler pensionärer, på långa vägar ska kunna bibehålla något i närheten av den tillväxt som vi vant oss vid”, säger Dexter Roberts, författare av boken The Myth of Chinese Capitalism, till Di och beskriver situationen i Kina som ”en demografisk tidsinställd bomb”

Läs hela artikeln.